Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

16 Αυγ 2013

Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοιας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας και στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβαπαραγωγούς της ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.


ΣΤΟΧΟΣ
Η έγκαιρη ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία των καλλιεργειών τους, μέχρι και το 80-90% της καρπόδεσης των βαμβακόφυτων.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την παρακολούθηση των συλλήψεων του πράσινου και ρόδινο σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες και τις επιθεωρήσεις της Υπηρεσίας μας στις 12 & 13 Αυγούστου, σας γνωρίζουμε ότι:
1. Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο της πλήρους καρποφορίας με την ύπαρξη ικανοποιητικών πληθυσμών ωφελίμων και αρπακτικών. Στο στάδιο αυτό οποιαδήποτε απώλεια καρποφόρων οργάνων και κυρίως καρυδιών αποτελεί γεγονός μη αναστρέψιμο. 
2. Οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου σκουληκιού όπως αυτή καταγράφεται στο δίκτυο παρακολούθησης κυμαίνεται σε ορισμένες βαμβακοφυτείες σε σημαντικά επίπεδα με την ύπαρξη ζωντανών σκουληκιών, σε θέσεις του κάμπου Μαντουδίου, να έχει υπερβεί το όριο της επέμβασης.
3. Οι συλλήψεις των ακμαίων του ρόδινου σκουληκιού είναι χαμηλές έως μηδενικές. Εξαίρεση η τοποθεσία “Σταφίδα” Ν. Πύργου. Δεν διαπιστώνονται ζημιές σε φυτικά όργανα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Α. Πράσινο σκουλήκι.
Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να προβούν άμεσα σε εφαρμογή ψεκασμών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όπως Bacillus thuringiensis, spinosad, diflubenzuron και emamectin, σε θέσεις του κάμπου Μαντουδίου και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση παρακολουθώντας κάθε 1-2 ημέρες τις βαμβακοκαλλιέργειες και όταν διαπιστώσουν πάνω από 4 μικρές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά (διασχίζοντας όλη την έκταση διαγωνίως) ή εναλλακτικά πάνω από μία (1) νεαρή προνύμφη στα φυτά ενάμισι (1,5) μέτρου επί της γραμμής κ.μ.ο., Συνιστάται επίσης επανέλεγχος μετά από 4-5 ημέρες και επανάληψη ψεκασμού όπου κρίνεται απαραίτητο με δραστική ουσία διαφορετικού τρόπου δράσης.

Β. Ρόδινο σκουλήκι.
Συνιστώνται προσεχτικοί συστηματικοί έλεγχοι κάθε 2 ημέρες για την διαπίστωση ροζέτας στα άνθη ή διαπίστωση προνυμφών μέσα στα νεαρά καρύδια 2-3 εβδομάδων. 
Το όριο επέμβασης είναι η εύρεση 20 προσβεβλημένων ανθέων (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων που συλλέγονται από τουλάχιστον πέντε (5) αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας ή η εύρεση πέντε έως οκτώ (5-8) προνυμφών κ.μ.ο. σε τυχαίο δείγμα 100 νεαρών καρυδιών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Κατά την εφαρμογή των ψεκασμών είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα ατομικής προστασίας και να ειδοποιούνται έγκαιρα οι μελισσοκόμοι για την απομάκρυνση των κυψελών τους.
2. Οι αδικαιολόγητοι και οι άστοχοι ψεκασμοί έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ωφέλιμων εντόμων (αρπακτικά και παρασιτοειδή) και παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας των εντομολογικών εχθρών στα εντομοκτόνα.
3. Σε κάθε περίπτωση, οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης, στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
4. Σας υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση εφαρμογής να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης της ετικέτας που αφορούν την χρήση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, τη συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής κ.α. Οι φυτοπροστατευτικές ουσίες να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ετικέτα, διότι σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του ν. 4036/2012 (ΦΕΚ 8Α΄) “..... όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις”.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας, οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου