Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

29 Μαΐ 2013

Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στο Επιμελητήριο Εύβοιας

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Παναγιώτης Σίμωσης πρότεινε την στήριξη του Πρωτογενούς τομέα και την δημιουργία Γεωργικού Τμήματος στα Επιμελητήρια- τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων - τη μη μεταφορά της περιφερειακής Δ/νσης του ΟΑΕΕ που έχει έδρα την Λαμία - συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τα δάνεια των πυροπλήκτων Νομών και το θέμα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων - την αντιμετώπιση της Εύβοιας από τους Κυβερνώντες ως «Νησί» με όλα όσα συνεπάγεται αυτή η αντιμετώπιση διαφορετικά να γίνουν οι απαραίτητες ζεύξεις -την θέσπιση ενός απλού, σταθερού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος- την αναβάθμιση του Επιμελητηριακού θεσμού.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο κο Παναγιώτη Σίμωση και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Εύβοιας είχε ο Πρόεδρος του ΠΑ. ΣΟ. Κ. κος Ευάγγελος Βενιζέλος, την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Χαλκίδα. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και Εκπρόσωποι των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού. Τον κύριο Βενιζέλο συνόδευσαν η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ, κα Φώφη Γεννηματά και ο Βουλευτής Ευβοίας κος Συμεών Κεδίκογλου. 
Κύριο θέμα ζήτησης, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου, αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας και η επιχειρηματική κοινότητα, μέσα στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε από την κρίση, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό - οικονομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την χώρα.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Παναγιώτης Σίμωσης εξέθεσε στον κο Ευάγγελο Βενιζέλο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας και η τοπική επιχειρηματικότητα, όπως αυτά δημιουργήθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια και όπως αυτά εντάθηκαν με την σημερινή συγκυρία. Ο Νομός της Εύβοιας, επεσήμανε ο κ. Πρόεδρος, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, βρίσκεται σε πορεία αποβιομηχάνισης και στασιμότητας στην Οικονομία. Οι επενδύσεις είναι ελάχιστες, λόγω των προβλημάτων από την έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης, την έλλειψη οργανωμένων υποδομών για την βιομηχανία και τη βιοτεχνία και από την ανυπαρξία οδικού δικτύου. Οι μεγάλες βιομηχανίες που απασχολούσαν από 500 και μέχρι 3000 εργαζόμενους δεν υπάρχουν πια ή έχουν συρρικνωθεί. Η Εύβοια έμεινε εκτός στόχου 1 στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αυτό δυσχέραινε την ανάπτυξη του Νομού. Το τραγικότερο όμως είναι ότι η ανεργία στην Εύβοια έχει ξεπεράσει το 35%. Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας πρότεινε:
Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα για επανεκκίνηση της οικονομίας για να ξανακινηθούν οι τροχοί ανάπτυξης και σύνδεση αυτού με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική προβολή της Εύβοιας και της Νήσου Σκύρου. Για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα πρότεινε την ίδρυση Γεωργικού Τμήματος στα Επιμελητήρια προκειμένου να δημιουργηθεί στη χώρα μας μια ισχυρή γεωργική βιομηχανία, βασιζόμενη σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες, τα προϊόντα της οποίας εμείς πρώτοι θα καταναλώνουμε. Επεσήμανε ότι στη δεκαετία του ’80 ο πρωτογενής τομέας συμμετείχε με ποσοστό πάνω από 20% στο ΑΕΠ, για να φτάσει το 2003-2004 στο 8% και το 2009 να είναι κοντά στο 3%.
την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αξιοποίηση των δομών των Συνεταιριστικών Τραπεζών και της Πανελλήνιας Τράπεζας που στόχο θα έχει να δώσει διέξοδο στις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων και αναπτυξιακή προοπτική στις τοπικές οικονομίες. Βασικός στόχος της τράπεζας αυτής θα είναι η συγκέντρωση – συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης, η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο, καθώς επίσης και η άμεση παροχή εγγυημένων μικροδανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. 

Να μην μεταφερθεί στη Λάρισα η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΕ που έχει έδρα στη Λαμία γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στους ασφαλισμένους του Νομού μας και θα διογκώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως συνέβη με το κλείσιμο του ΟΑΕΕ Αλιβερίου, των Δ.Ο.Υ, και τη μεταφορά τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας. Κάθε πρόταση εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα, τόνισε ο κ. Πρόεδρος, θα πρέπει να κρίνεται από την αποτελεσματικότητα, την εξυγίανση, τη λειτουργικότητα, την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και τον περιορισμό του κόστους του πολίτη. Δεν είμαστε σύμφωνοι τόνισε ο κ. Πρόεδρος στη λογική μείωσης του κόστους, στερώντας το βασικό δικαίωμα εξυπηρέτησης των επαγγελματιών του νομού μας

Θέσπιση ενός απλού, σταθερού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ. Παναγιώτης Σίμωσης
Να αντιμετωπιστεί η Εύβοια από τους Κυβερνώντες ως «Νησί» με όλα όσα συνεπάγεται αυτή η αντιμετώπιση διαφορετικά να γίνουν οι απαραίτητες ζεύξεις: διπλή ζεύξη το Μαλιακού, η ζεύξη στο Μπούρτζι και ζεύξη στη Νότια Εύβοια. Να γίνει η δημοπράτηση της παράκαμψης της Χαλκίδας εντός του 2013 αφού ο διαμήκης άξονας που διατρέχει όλη την Εύβοιας από την Αιδηψό ως την Κάρυστο, θεωρείται ως το πλέον ακατάλληλο, επικίνδυνο και φονικό οδικό δίκτυο της χώρας. 
Να γίνει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τα δάνεια των πυρόπληκτων που έχουν λάβει επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένοι σε πυρόπληκτους νομούς, καθώς και για το θέμα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων, ζητώντας την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα αυτή η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών. «Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώνουν» δήλωσε απλά και ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. 
Πρότεινε την άμεση προώθηση ευνοϊκότερης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή τους με χαμηλές δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση αλλά και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Πρότεινε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο διαρκέσει η οικονομική κρίση έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο ή μέρος των τρεχουσών υποχρεώσεων ανάλογα με την δυνατότητά τους. 
Να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για να ξανακινηθούν οι τροχοί ανάπτυξης, μέσα από ένα νέο και υγιές και σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, χωρίς την δυσβάστακτη γραφειοκρατία, με ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα σταθερό δίκαιο απλό και αξιόπιστο.
Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Επιμελητηρίων γιατί η συμβολή τους είναι καθοριστική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Παρόλο που έχουν διευρυνθεί οι αρμοδιότητές των Επιμελητηρίων (ΓΕΜΗ, Υπηρεσία Μίας Στάσης, Αδειοδότηση Επιχειρήσεων), καταργείται η υποχρεωτικότητα εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια από 01/01/2015 στερώντας τους την οικονομική αυτοτέλεια. Τα Επιμελητήρια θα πρέπει να συμμετάσχουν με ρόλο πρωταγωνιστικό σε κάθε κέντρο απόφασης που έχει σχέση με το οικονομικό γίγνεσθαι δεδομένου ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τελειώνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια της χώρας είναι εξαιρετικά σκόπιμο να υπάρχουν με τη σημερινή τους οργάνωση και λειτουργία και με τη μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.

Στην συνέχεια επί μέρους ζητήματα έθεσαν στον κο Βενιζέλο, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κος Κλέαρχος Περγαντάς, (θέματα της Περιφέρειας – προβλήματα του νομού Εύβοιας εστιάζοντας στην παράκαμψη της Χαλκίδας που παρόλο που είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, δεν έχει τρόπο χρηματοδότησης παρότι ο διαμήκης άξονας θεωρείται διευρωπαϊκό έργο – Αναπτυξιακά Προγράμματα και Προγράμματα Επιδοτήσεων – αποβιομηχάνιση της Εύβοιας, ανεργία), ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας – Ενότητας Εύβοιας κος Αθανάσιος Μπουραντάς, (ανεργία - Οδικό Δίκτυο – προβλήματα υποδομών, ζήτησε την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου για να συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης για τον διαμήκη άξονα της Εύβοιας – χρηματοδότηση του Νοσοκομείου), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων( μείωση της γραφειοκρατίας, αποπεράτωση του νοσοκομείου Χαλκίδας), ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κος Γεώργιος Μπουραντάς, (θέματα των μελών του Επιμελητηρίου), ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κος Αναστάσιος Μάζης, (θέματα γενικότερης οικονομικής φύσης), ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ευβοίας κος Ηλίας Θαλάσσης, (επιμελητηριακός θεσμός – θέματα διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας), η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ευβοίας κα Αγιοστρατίτη (θέματα εμπορίου – θέματα επιχειρηματικών δανείων – θέματα ασφαλιστικών εισφορών)., ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων κ. Μπουροδήμος, ο κ. Σταύρου, Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο κ. Μπαμπαστούλης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, ο κ. Ζιώγας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Πτηνοτρόφων Ελλάδας, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. 
Σημειώνεται ότι έξω από το Επιμελητήριο και σε αναμονή της άφιξης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν και οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για την κατάσταση που βιώνουν, εκπρόσωποί τους πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ.Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία του κατέθεσαν ένα υπόμνημα για το πώς είναι σήμερα η κατάσταση στο εργοστάσιο. 
Ο Πρόεδρος του ΠΑ. ΣΟ. Κ. κος Ευάγγελος Βενιζέλος, άκουσε τους παρευρισκομένους και εξέθεσε τις απόψεις του τόσο για τα ειδικότερα προβλήματα του Νομού, όσο και για την γενικότερη οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στην χώρα. Αφού οριοθέτησε το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής, διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της χώρας συμφώνησε με το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας όπως αυτό προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και από το σύνολο των παρευρισκομένων. Υποσχέθηκε δε για την επίλυση κάποιων από τα θέματα που τέθηκαν, στο μέτρο του δυνατού και πιο συγκεκριμένα δεσμεύτηκε για την προσπάθεια προώθησης λύσεων στα επιχειρηματικά δάνεια και στα δάνεια των πυρόπληκτων νομών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στην προώθηση λύσεων για την κατασκευή του οδικού δικτυού (παράκαμψη Χαλκίδας) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και την στήριξη της αγροτικής παραγωγής της Εύβοιας σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης, ώστε να εξεταστεί αν το μοντέλο της Εύβοιας μπορεί να λειτουργήσει ως ένα υπόδειγμα, όπως σε περιφερειακό επίπεδο, η Κρήτη. Απευθυνόμενος ο κ. Βενιζέλος στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων σχετικά με τα αιτήματα που του έθεσαν είπε χαρακτηριστικά: «…..δέχομαι αυτή την προτροπή που μου απευθύνεται και το ηθικό βάρος να ασχοληθώ ειδικά με την Εύβοια». 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου