Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

7 Απρ 2013

Τορπίλη ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες


Ένα επικίνδυνο πολιτικοοικονομικό «παι­χνίδι» παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, με πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται το deal της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. 


Ανεξέλεγκτες και μη αναστρέψιμες χαρακτηρίζουν οι ίδιες πηγές τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά και τη χώρα σε περίπτωση που η συμφωνία συγχώνευσης ακυρωθεί ή τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε τρίωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, μπήκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν και όλα τα θέματα έμειναν ανοιχτά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε μια κοινή βάση διαπραγμάτευσης και κατανόησης. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να επέλθει συμφωνία άμεσα.

Η είδηση για το ενδεχόμενο «σπάσιμο» του τραπεζικού deal ΕΤΕ-Eurobank έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου και οι αγορές εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο όσο και για την πορεία του προγράμματος που αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, με τη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει «βέτο» για τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, διαχωρίζει εν μέρει τη θέση της Κομισιόν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο σε κυβερνητικούς παράγοντες εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του σε όλους τους τόνους και ζητά προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Η στάση της Κομισιόν εξελήφθη από την αγορά ως πιο διπλωματική, αφού στη συνέχεια η τρόικα στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με κυβερνητικούς παράγοντες είχε ενιαία σκληρή στάση και διεμήνυε ότι η μόνη λύση είναι να ανακεφαλαιοποιηθούν οι δύο τράπεζες ξεχωριστά και να μη συγχωνευτούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να ανακεφαλαιοποιηθεί η Εθνική Τράπεζα από το ΤΧΣ με κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ που χρειάζονται και οι δύο τράπεζες μαζί και να βγει στις αγορές για να αντλήσει το 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα, εφόσον βρει το 1,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων η ΕΤΕ, να της επιτραπεί να προχωρήσει στην πλήρη απορρόφηση της Eurobank. Εφόσον δεν καταστεί αυτό δυνατό, τότε η ΕΤΕ θα κρατικοποιηθεί πλήρως και η Eurobank θα είναι θυγατρική της κατά 84,35%.

Στη συνέχεια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα ζητήσει από την ΕΤΕ να μεταβιβάσει τη Eurobank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να λειτουργεί ως κρατική μεν, ανεξάρτητα δε, μέχρι να πωληθεί. Η άλλη εναλλακτική είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αφήσει τη Eurobank ως θυγατρική της ΕΤΕ, να την εξυγιάνει και στον χρόνο που θα κρίνει, να καθοδηγήσει τη διοίκηση της Εθνικής για την πώληση της θυγατρικής της, αφού με αυτό το σχήμα δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας από συνέργειες.

Προαπαιτούμενο η συμφωνία
Με την επιβεβαίωση του σεναρίου για τη μη ολοκλήρωση της συγχώνευσης ΕΤΕ-Eurobank θα γίνει προδήλως πλέον σαφές αν τα σενάρια που έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα ευσταθούν. Δηλαδή, εάν η Deutsche Bank, ή άλλη γερμανική ή ευρωπαϊκή τράπεζα, επιθυμεί διακαώς να αποκτήσει μία ελληνική τράπεζα ή κάποια από τα στοιχεία του ενεργητικού αυτής.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αργά το βράδυ της Παρασκευής και μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα εξέφραζε την πεποίθησή του ότι οι ενστάσεις του ΔΝΤ και γενικότερα της τρόικας θα καμφθούν, αφού προηγουμένως η τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση και οι τραπεζίτες συμφωνήσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες αυτό το τραπεζικό deal θα πάρει «σάρκα και οστά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τις τράπεζες και το γενικότερο πλαίσιο των συμφωνηθέντων του Μνημονίου ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία της όσον αφορά τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις δηλώσεις του έδωσε μια εικόνα για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις αυτές όταν είπε ότι η συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας. Με την τελευταία παρατήρησή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπονοούσε ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες μαζί ενδέχεται να ξεπερνούν τις προϋπολογισμένες κεφαλαιακές ανάγκες.

Και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην εκπομπή της ΝΕΤ, ΝΕΤWeek, είχε δώσει ένα σαφές περίγραμμα για τα ζητήματα που προβάλλει η τρόικα, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι κατά τη δική του γνώμη δεν θα πρέπει να αναστραφεί το σχέδιο συγχώνευσης. Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε επίσης ότι η τρόικα πιστεύει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί βάσει του προγράμματος, δηλαδή στα μέσα Απριλίου. Στο ίδιο πλαίσιο, η τρόικα επιμένει ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

Ιδιαίτερη συνάντηση με την τρόικα
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην τρόικα δεν αρέσει η ιδέα να δημιουργηθεί ένας τόσο μεγάλος τραπεζικός «παίκτης», με μερίδιο αγοράς το οποίο μπορεί να είναι της τάξης του 40% και αυτός ο «παίκτης» να είναι υπό κρατικό έλεγχο. Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα ότι είτε η τρόικα έχει από μόνη της την εκτιμηση ότι το σχήμα ΕΤΕ-Eurobank στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αντλήσει το 1,5 δισ. ευρώ από ιδιώτες είτε έχει πληροφόρηση ότι δεν είναι αρκετές οι απαραίτητες κινήσεις που έχουν γίνει για να φτάσει τον στόχο αυτόν.


Η τρόικα για το θέμα της συγχώνευσης της Εθνικής με τη Eurobank έχει συζητήσει και διαπραγματευτεί επανειλημμένα με το υπουργείο Οικονομικών, έχει συσκεφθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ την Παρασκευή στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης η καθεμία τράπεζα παρουσίασε στην τρόικα πώς έχει διαμορφώσει το σχέδιό της. Είναι ενδεικτικό ότι η Eurobank είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την τρόικα, χωρίς τη διοίκηση της ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε άμεση κρατικοποίηση εκτιμά η αγορά ότι θα οδηγηθούν οι δύο τράπεζες Εθνική και Eurobank σε περίπτωση που η απόφαση της τρόικας για το deal της συγχώνευσης των δύο τραπεζών είναι να «σπάσει» και οι δύο τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά.

Σε αυτήν την περίπτωση, τραπεζικοί αναλυτές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ικανός χρόνος προκειμένου να αναζητηθούν νέοι ιδιώτες επενδυτές για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, αφού η τρόικα επιθυμεί να έχουν τελειώσει όλες οι αυξήσεις μέχρι -το πολύ- το τέλος Μαΐου. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι θεσμικοί και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα έχουν τον χρόνο να αξιολογήσουν την κατάσταση, ενώ το ρίσκο θα αυξηθεί έπειτα από την καταλυτική παρέμβαση της τρόικας, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΤΕ να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Eurobank.

Οι ίδιοι τραπεζικοί αναλυτές λένε ότι η αυτονόμηση των ΕΤΕ - Εurobank θα γίνει μέσω των ξεχωριστών Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου των δύο τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μετά την εν λόγω διαδικασία η συμμετοχή της ΕΤΕ στην Eurobank θα μειωθεί στο 5-6,5%, από το 84,35% που είναι σήμερα.

Το ΤΧΣ είχε εγκρίνει το νέο τραπεζικό σχήμα
Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο τρόπος που αντιμετώπισε το ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα η τρόικα, το σχέδιο συγχώνευσης της ΕΤΕ με την Eurobank είναι αφενός προβληματικός αφού ήταν σε γνώση της διαδικασίας και το ΤΧΣ είχε εγκρίνει το νέο τραπεζικό σχήμα και αφετέρου λένε ότι δίνει ένα στίγμα για το πώς θα διοικούνται οι τράπεζες από εδώ και στο εξής.


Εκτιμούν δηλαδή ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα υποβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και τις κεντρικές και στρατηγικές αποφάσεις θα τις λαμβάνει η τρόικα μέσω του ΤΧΣ, σύμφωνα με τον δικό της σχεδιασμό και με βάση τα κεφάλαια που θα απαιτούνται για κάθε κίνηση. Αν η κατάληξη είναι η ακύρωση του deal, ενδεχομένως να εκφράζει και τις αμφιβολίες εκ μέρους της τρόικας για το κατά πόσο τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς συγχωνεύσεις είναι δυνατόν να γίνουν στην Ελλάδα, λένε τραπεζικοί αναλυτές.

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου