Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

4 Απρ 2013

Συνέχεια δίνει ο Συμεών Κεδίκογλου στα θέματα των αλιέων - Αζήτητα λεφτά και για την επιτήρηση της αλιείας


Σε συνέχεια των ερωτήσεων του βουλευτή για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων για τους αλιείς μας σε προγράμματα καθαριότητας της Μεσογείου και αλιευτικού τουρισμού, ο Συμεών καταθέτει ερώτηση και για λεφτά που θα μπορούσαμε να αντλήσουμε για εξοπλισμό και συστήματα που θα μας διευκολύνουν στον έλεγχο και επιτήρηση της υπεραλίευσης, τα οποία δεν έχουμε ζητήσει. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η συνέντευξη της Ελληνίδας Επιτρόπου για την Αλιεία κ. Δαμανάκη, στην οποία δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω και ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι μένουν αζήτητοι.. 


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Θέμα: Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τον έλεγχο και επιτήρηση της αλιείας προς αξιοποίηση 

Κύριε Υπουργέ,

Η αλιεία στην Ελλάδα καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε και να ενισχύσουμε. Ωστόσο, η υπεραλίευση θέτει ένα ζήτημα βιωσιμότητας: Στη Μεσόγειο το 54% των ψαριών, αλιεύονται πάνω από το ανεκτό όριο και εάν συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε τώρα, μετά από δέκα χρόνια μόνο οκτώ από τα 136 είδη ψαριών που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες θα είναι υγιή. Αυτό θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον των ψαράδων μας και των παράκτιων περιοχών. Είναι δεδομένο ότι αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγο θα εξαφανιστεί η αλιεία, δεν θα υπάρχουν ψαράδες, δεν θα υπάρχουν ψάρια να πιαστούν και εισοδήματα να αντληθούν από εκεί, θα ερημώσουν οι παράκτιες περιοχές. Για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα, το ενδεχόμενο ερήμωσης των παράκτιων περιοχών, έχει και στρατηγική, πέρα των άλλων, σημασία. 
Και μόνο για αυτό το λόγο, τα εθνικά κράτη από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβουν δράση και ο ρόλος του ελέγχου και της επιτήρησης για τον περιορισμό της υπεραλίευσης αναδεικνύεται πολύ σημαντικός. 
Επιπλέον, το κράτος οφείλει να εντείνει τον έλεγχο στις θάλασσες και για έναν ακόμη λόγο: Ενώ οι νόμιμοι αλιείες υφίστανται τους περιορισμούς των κανονισμών και της νομοθεσίας, υπάρχουν και εκείνοι που ανεξέλεγκτα αλιεύουν παράνομα και εις βάρος του περιβάλλοντος και φοροδιαφεύγουν εις βάρους του δημοσίου και των νομοταγών αλιέων.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Ελληνίδα Επίτροπος Αλιείας κ. Δαμανάκη δήλωσε «συνεχώς βοηθούμε τις κυβερνήσεις για να αγοράσουν νέο εξοπλισμό και έχουμε κονδύλια για να χρηματοδοτήσουμε οτιδήποτε άλλο θέλουν. Δυστυχώς οι Έλληνες δεν μου έχουν ζητήσει τίποτε ακόμα και περιμένω».
Καθώς, με βάση και τα παραπάνω στοιχεία, ο έλεγχος και η επιτήρηση της αλιείας είναι καθοριστικός για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του τομέα αλιείας και του επαγγέλματος των αλιέων,
Καθώς στη εποχή της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας είναι ανεπίτρεπτο να αφήνουμε «αζήτητα λεφτά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ερωτάσθε:
Για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί μέχρι σήμερα στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγορά νέου εξοπλισμού και δορυφορικών συστημάτων για τον έλεγχο της αλιείας, σύμφωνα με την Επίτροπο Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να αξιοποιήσετε πόρους και δράσεις που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά;

 Ο Βουλευτής

 Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου