Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

12 Ιαν 2013

Δυο εγκλήματα, δυο κτήνη δυο χρώματα και οι ρατσιστές...


Δύο «δράκοι» στο ίδιο κελί. Δύο «δράκοι» με πολλές ομοιότητες ως προς την εγκληματολογική διάσταση, αλλά και με αβυσσαλέες αποστάσεις. Η... μοίρα και οι αποδιδόμενες σε αυτούς εγκληματικές πράξεις έφεραν σε απόσταση αναπνοής δύο νεαρούς που με την αγοραία προσαγόρευση του Τύπου και της εύπλαστης κοινής γνώμης αποκλήθηκαν κτήνη.

Το στοιχείο που τους χωρίζει είναι οι επιλεκτικές ευαισθησίες, καθοριζόμενες από την εθνικότητά τους. 

Ο ένας ήταν... πιο «κτήνος», όχι επειδή η πράξη αυτή καθαυτήν ήταν πιο ειδεχθής – το αντίθετο μάλιστα –, αλλά επειδή ήταν Πακιστανός ή... «μπαμπουίνος», κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης, η οποία είναι εξαιρετικά επιρρεπής σε ρατσιστικά κηρύγματα, καθώς είναι εύκολη η δαιμονοποίηση οποιουδήποτε διαφορετικού και ξένου, ιδιαίτερα στις ακραίες συνθήκες κρίσης τις οποίες βιώνει η ελληνική κοινωνία.


Τον τόνο και τον ρυθμό στις αντιδράσεις έδωσαν βέβαια (ποιοι άλλοι;) τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Ο λόγος φυσικά για τον λεγόμενο «δράκο της Πάρου» και για τον αποκαλούμενο ως «δράκο της Ξάνθης».
Ο πρώτος – για να θυμίσουμε το βάρος και το ειδεχθές της αποδιδόμενης σε αυτόν πράξης – κατηγορείται πως αποπειράθηκε να βιάσει και στη συνέχεια χτύπησε με απάνθρωπη αγριότητα μια δεκαπεντάχρονη που παραθέριζε το καλοκαίρι μαζί με τη μητέρα της στην Πάρο και η οποία εξακολουθεί, μήνες τώρα, να δίνει μάχη για τη ζωή της.
Ο δεύτερος συνελήφθη κατηγορούμενος για τη απάνθρωπη και ειδεχθή πράξη του βιασμού και της άγριας κακοποίησης μιας 34χρονης γυναίκας και, ακόμη χειρότερα, για το ότι την έκαψε ζωντανή στην πιλοτή πολυκατοικίας, όπου έμενε η οικογένειά της στην Ξάνθη, δύο ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.


Ο πρώτος είναι Πακιστανός και ο δεύτερος Έλληνας. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάνουμε τη σχετική υποσημείωση; Αναμφισβήτητα, καθώς δεν μπορεί να γίνει επιμέτρηση ή «ζύγισμα» ειδικού βάρους στα δύο ζοφερά περιστατικά, πρόκειται για δύο υποθέσεις που προκαλούν φρίκη. Γιατί όμως η μία προκάλεσε περισσότερα και βαθύτερα κύματα αποτροπιασμού και αγανάκτησης; Το έγκλημα της Πάρου αποδίδεται στον ηλικίας 21 χρόνων Αχμέτ Β. Ο νεαρός Πακιστανός κατηγορείται πως κακοποίησε βάναυσα το 15χρονο θύμα στη Χρυσή Ακτή της Πάρου στις 23 Ιουλίου. Αμέσως μόλις πιάστηκε, στις 4 Αυγούστου, έχοντας στο χέρι το εισιτήριο της επιστροφής για το Πακιστάν, ομολόγησε με απίστευτο κυνισμό τις συνθήκες υπό τις οποίες διέπραξε, κατά την αστυνομία, το ανοσιούργημά του.

Η Χρυσή Αυγή
Αμέσως ξεπήδησε το κύμα της αυθόρμητης καταδίκης για τον «δράκο», ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα έφυγε από την Πάρο για την Αθήνα κι εκεί άρχισε να προετοιμάζει την «απόδρασή» του και την επιστροφή του στο Πακιστάν. Ο «δράκος» είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα μέσω του Έβρου πριν από δύο χρόνια. Όλοι ζήτησαν την κεφαλή του επί πίνακι.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στο λιμάνι του Πειραιά, κόσμος αποδοκίμασε έντονα τον συλληφθέντα, ο οποίος μεταφερόταν με κλούβα της αστυνομίας. Εκεί, ομάδα είκοσι περίπου μελών της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο πλοίο που τον μετέφερε και επιτέθηκε στην κλούβα της αστυνομίας προκαλώντας υλικές ζημιές, με αποτέλεσμα η κλούβα να φύγει με ιλιγγιώδη ταχύτητα καθώς οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν εναντίον του οχήματος σπάζοντας το παρμπρίζ του. Το όχημα της αστυνομίας έφυγε από την πύλη του λιμανιού που βρίσκεται στην πλευρά του ΚΤΕΛ για να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατόν από τον χώρο και ν’ αποφευχθεί το λιντσάρισμα. «Ο Πακιστανός εγκληματίας τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης, καθώς δηλώνοντας ψευδή ηλικία δεν μεταφέρεται σε κανονικές φυλακές, αλλά ανηλίκων. Η απόδοση δικαιοσύνης είναι η μόνη λύση για να περιφρουρήσουμε την κοινωνική ειρήνη» τόνιζε σε ανακοίνωσή του το νεοναζιστικό κόμμα.


Παρόμοιες σκηνές υπήρξαν και κατά τη μεταγωγή στον ανακριτή του 27χρονου «δράκου της Ξάνθης» Χρήστου Π., μόνο που από εκεί... απουσίαζε η Χρυσή Αυγή. «Κατά την ώρα της άφιξής του στο Δικαστικό Μέγαρο, στις 28 Δεκεμβρίου, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και τον αποδοκίμασε, ενώ κάποιοι του επιτέθηκαν προσπαθώντας να τον λιντσάρουν. Ένας εξ αυτών τον χτύπησε στο κεφάλι» όπως διαβάζουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Διακρίσεις στο... Ίντερνετ
Στο Facebook και γενικότερα στο Ίντερνετ, όμως, τα πράγματα ήταν εκ διαμέτρου αντίθετα.
Τα σχόλια για τον Πακιστανό δράκο ήταν άκρως ρατσιστικά και... δολοφονικά. Κάποια πολύ γνωστά sites του συρμού έγραψαν μεταξύ άλλων: «Ο εγκληματίας της Πάρου δεν ήταν απλά ένας λαθρομετανάστης, το όνομά του βρέθηκε σε ιστοσελίδα με αντικείμενο την τουρκο-σκοπιανική (σ.σ.: !!!) φιλία αφενός και αφετέρου ο δράκος “βόλευε” μεσόκοπες κυρίες, πολιτικούς και φραγκάτους καλλιτέχνες του θεάματος».


Άλλη πάλι ιστοσελίδα, η οποία ασχολείται με την ειδησεογραφία, «αποκάλυπτε»: «Ξένος πράκτορας το τέρας της Πάρου;». Επιπλέον, ευθυγραμμιζόμενη, όπως θα δούμε σε λίγο, με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, αποφαινόταν πως «πολλά ερωτηματικά και καχυποψία έχει προκαλέσει η υπόθεση της ευνοϊκής μεταχείρισης του Πακιστανού δράκου της Πάρου που προσπάθησε να βιάσει και να σκοτώσει μια 15χρονη κοπέλα».


Στην περίπτωση του «δράκου της Ξάνθης», που παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού και υπόθεση μικροποσότητας ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, η αντίδραση πολλών χρηστών του Facebook στην Ξάνθη ήταν ν’ αντικαταστήσουν με μαύρες φωτογραφίες τις φωτογραφίες των προφίλ τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους για το άδικο και τραγικό χαμό της 34χρονης Ζωής.


Μια και κάνουμε λόγο για «οικείες» αντιδράσεις, να θυμίσουμε πως ο «δράκος της Πάρου» είχε έρθει αντιμέτωπος με τους ομοεθνείς του και τους άλλους κρατούμενους στις φυλακές του Αυλώνα, όπου οδηγήθηκε μετά την ανατριχιαστική ομολογία του. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών ανηλίκων του Αυλώνα ζήτησαν αμέσως τη μετακίνησή του στις φυλακές Τρίπολης, όπου, όπως υποστήριξαν, κρατούνται δράστες που έχουν διαπράξει αντίστοιχα εγκλήματα.

Ανεξάρτητοι μεν, Έλληνες δε
Συνέβη και με τον «δράκο της Ξάνθης», να μη θέλει ν’ αναλάβει την υπόθεσή του δικηγόρος του τοπικού συλλόγου. Την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Πακιστανού ανέλαβε τελικά μια δικηγόρος από τη Μύκονο, μετά τις παραιτήσεις συναδέλφων της που... επικαλούνταν πως βρίσκονται σε θερινές διακοπές.


Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει: «Ανέλαβα την υπεράσπιση του Πακιστανού, διότι με διόρισε η ανάκριση και βέβαια η αποδοχή του διορισμού είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Κώδικα Περί Δικηγόρων. Αρνήθηκα, όπως άλλωστε πάντα το έχω κάνει στα 35 χρόνια της δικηγορίας μου, να εισπράξω την αποζημίωση που οφείλει να καταβάλει το Δημόσιο σε κάθε διοριζόμενο εξ επαγγέλματος συνήγορο.


Όλοι, και εγώ προσωπικά, έχουμε συγκλονιστεί από το έγκλημα σε βάρος του αθώου ανήλικου θύματος. Η υπεράσπιση είναι υποχρέωση του δικηγόρου, ο οποίος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός. Με συγκλονίζει και αυτό το έγκλημα. Το ενδιαφέρον μου για κάθε αθώο θύμα είναι πάντα το ίδιο, είτε ο θύτης είναι Πακιστανός είτε Έλληνας. Δεν μπορώ να κάνω καμία διάκριση λόγω της ιδεολογίας μου, που αυτό μου επιβάλλει» δήλωσε η Αλεξάνδρα Δήμου.
Όπως είπε η ίδια, σε δημοσιογράφους, ο νεαρός Πακιστανός ομολόγησε στην ίδια την πράξη του και δήλωσε μεταμέλεια και συντριβή για το αδίκημα που διέπραξε, σημειώνοντας όμως ότι δεν ζητά την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.


Λίγες ημέρες μετά, και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, ο τότε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τον φάκελο παροχής ασύλου και τη σύλληψη του Πακιστανού Αχμέτ Β., ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και ανθρωποκτονίας της 15χρονης στην Πάρο.
Ο Μαρκόπουλος, αναπτύσσοντας την ερώτησή του, τόνισε ότι η αποκάλυψη των στοιχείων της υπόθεσης προκάλεσε το περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού και έφερε στο επίκεντρο της επικαιρότητας το δυσεπίλυτο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.


«Με λύπη μας διαπιστώσαμε την παροχή εκ μέρους των Αρχών ειδικής μεταχείρισης στον Πακιστανό υπήκοο, με το αστυνομικό και δικαστικό σώμα να επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για την ασφάλειά του και την προστασία τής εν γένει προσωπικότητάς του. Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κράτος παρείχε άσυλο - εξπρές στον Πακιστανό εγκληματία ενισχύοντας έμμεσα τη λειτουργία ενός αέναου δουλεμπορικού παρακράτους».
Σύμφωνα δηλαδή με την άποψη του Μαρκόπουλου, ο οποίος ενστερνίστηκε και υπερακόντισε τη ρητορική της Χρυσής Αυγής, για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα της πληγωμένης ελληνικής κοινής γνώμης, ο νεαρός Πακιστανός δεν έπρεπε να προστατευθεί, αλλά να παραδοθεί βορά στις αιμοδιψείς ορδές των μελανοχιτώνων, που αποσκοπούσαν στην κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικού, πολιτικού, κοινωνικού και νομικού πολιτισμού.


Δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως πάντα...

Topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου