Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Ιαν 2013

Μεσογειακή Διατροφή: Ασπίδα προστασίας για την υγείας μας


Ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Καταγράφεται ένα καρδιακό επεισόδιο ανά 4 δευτερόλεπτα, ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ανά 5 δευτερόλεπτα με τον αριθμό των θανάτων να υπολογίζεται σε 25,000,000 για το 2020. Ο σοφός λαός λέει «όπου στρώσεις εκεί θα κοιμηθείς», εξηγώντας γλαφυρά ότι ένας ενήλικας που βιώνει ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο δεν τον «μάτιασε» ένας κακός γείτονας, ούτε η ζημιά έγινε σε ένα απόγευμα.

Χρειάζονται «φιλότιμες» προσπάθειες ετών, αφήνοντας τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου να «αλωνίζουν» και να πριονίζουν την καρέκλα της υγείας μας μέχρι τελικής πτώσης.

Η Μεσογειακή Διατροφή

Μια ασπίδα προστασίας που πρέπει να έχουμε στο οπλοστάσιο της υγείας μας από τη γέννηση είναι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής που σε όλο τον Κόσμο προσπαθούν να ακολουθήσουν και εμείς απαρνιόμαστε καθημερινά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από διαφορετικές χώρες. Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, έδειξαν ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Αυτό αποδόθηκε ότι είχε τις ρίζες του στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή των Κρητικών εκείνης της εποχής. Μία ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του HARVARD, προσπάθησε να διαμορφώσει διατροφικές οδηγίες με βάση τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Οι διατροφικές αυτές οδηγίες διαμορφώθηκαν με τη μορφή της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής.
 

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής χωρίζεται σε τρία επίπεδα βάσει της συχνότητας κατανάλωσης των τροφίμων που απεικονίζει (σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση). Η πυραμίδα έχει στη βάση της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ αντίθετα στην κορυφή της βρίσκονται οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες.

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά καλή πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και φυτικών ινών, προστατεύοντας από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Στη βάση επίσης περιέχονται δημητριακά ολικής αλέσεως που παρέχουν ενέργεια, λίγο λίπος και αρκετές φυτικές ίνες, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της χοληστερόλης. Η καθημερινή κατανάλωση χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί πηγή τόσο ανόργανων στοιχείων και βιταμινών, με πιο γνωστό το απαραίτητο ασβέστιο, όσο και πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας. Η χρήση του ελαιολάδου παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες, για προστασία από τη στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου. Η κατανάλωση ψαριών, κυρίως των λιπαρών, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, θεωρείται ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανα στοιχεία. Η κατανάλωση πουλερικών προτείνεται σε εβδομαδιαία βάση, γιατί παρέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας και σίδηρο. Τα αβγά είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Τα όσπρια δίνουν ενέργεια, έχουν χαμηλά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, και είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες και σε σίδηρο. Οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μειώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης και είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τέλος προτείνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση κάθε είδους κόκκινου κρέατος.

Στην πυραμίδα δίνεται έμφαση στις συχνότητες κατανάλωσης και όχι στις ακριβείς ποσότητές τους σε γραμμάρια, γιατί αυτές εξαρτώνται από το βάρος, το ύψος, την ηλικία, το φύλο και τον βαθμό της σωματικής δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Πρωταρχικός στόχος των διατροφικών οδηγιών που βασίζονται στη Μεσογειακή δίαιτα είναι η διατήρηση του βάρους του κάθε ατόμου και τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σε υγιή επίπεδα. Σε παθολογικές αποκλίσεις των τιμών των λιπιδίων, έχουμε αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και πρέπει με χορήγηση φαρμάκων που περιλαμβάνουν στατίνες, φιμπράτες, εζετιμίμπη, νικοτινικό οξύ, και Ω-3 λιπαρά οξέα, μόνα τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους να προστατέψουμε τα άτομα αυτά.

Τελευταία έχουμε ακόμα μια εναλλακτική λύση, τα τροφοφάρμακα (nutraceuticals), που είναι φυσικές ουσίες με αρετές φαρμάκων και ελάχιστες παρενέργειες, που χορηγούνται από μόνα τους ή σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά φάρμακα για την αποτελεσματικότερη προστασία των ατόμων με δυσλιπιδαιμίες.

 

http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου