Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

11 Δεκ 2012

Σιωπηλή «γενοκτονία» στα δάση του πλανήτη


Μια μέχρι πρότινος αθέατη τραγωδία συντελείται στα δάση του πλανήτη. Όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα, οι μεγαλύτεροι ζωντανοί οργανισμοί της Γης, τα μεγάλα αιωνόβια δένδρα, πεθαίνουν με αυξανόμενο ρυθμό.

Η μελέτη που διενήργησαν τρεις κορυφαίοι οικολόγοι ερευνητές, αποκάλυψε ότι δέντρα ηλικίας 100 έως 300 ετών εξαφανίζονται με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα σε δάση, σαβάνες, καλλιεργούμενες περιοχές, ακόμα και στις πόλεις!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα δέντρα δεν πεθαίνουν μαζικά μόνο εξαιτίας πυρκαγιών, αλλά και σε περιόδους ή σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φωτιές. Μάλιστα, ο ρυθμός που πεθαίνουν είναι δεκαπλάσιος από το φυσιολογικό.

Ακόμη πιο περίεργο είναι το γεγονός, ότι η τάση εξαφάνισης των αιωνόβιων δέντρων είναι ορατή σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη του πλανήτη, από την Καλιφόρνια έως τις αφρικανικές σαβάνες και από τα βροχοδάση της Βραζιλίας έως τα εύκρατα και τα βορινά δάση της Ευρώπης.

«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φαίνεται να συμβαίνει στα περισσότερα είδη δασών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Ντέηβιντ Λιντενμάγιερ. «Οι μελέτες των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι πληθυσμοί των μεγάλων γέρικων δέντρων μειώνονται με γοργό ρυθμό», πρόσθεσαν οι άλλοι δύο ερευνητές, οι καθηγητές Μπιλ Λόρανς και Τζέρι Φράνκλιν.

Οι τρεις επιστήμονες τονίζουν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να εντοπιστούν οι αιτίες που συμβαίνει αυτή η εξαφάνιση των αιωνόβιων δέντρων και να χαραχτούν στρατηγικές για την αντιμετώπισή της. Η επιτάχυνση του ρυθμού θανάτου, αποδίδεται στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες, την υλοτομία, τις αγροτικές πρακτικές, τις επιθέσεις εντόμων κ.α.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μεγάλα γέρικα δέντρα παίζουν ζωτικούς ρόλους ιδίως σε μερικά οικοσυστήματα, όπου παρέχουν τροφή και καταφύγιο μέχρι και στο 30% των πουλιών και ζώων. Επιπλέον, αφομοιώνουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (αποτελώντας έτσι άμυνα κατά των «αερίων του θερμοκηπίου» και της κλιματικής αλλαγής), συγκρατούν το έδαφος και ανακυκλώνουν τις θρεπτικές ουσίες του, ενώ επηρεάζουν θετικά την κυκλοφορία των υδάτων και το κλίμα.

Οι ερευνητές παρομοιάζουν την παγκόσμια απώλεια των μεγάλων γέρικων δέντρων με την τραγωδία που πλήττει ήδη τα μεγαλύτερα θηλαστικά του πλανήτη, όπως ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις και φάλαινες, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά σε πολλές περιοχές της Γης.

 

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου