Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

8 Δεκ 2012

Πώς γίνεται η διαδικασία ανακύκλωσης του χαρτιού


Αρχικά, όλη η χάρτινη ύλη (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια, φάκελοι…) τοποθετείται στους γνωστούς μπλε κάδους. Από εκεί, στη συνέχεια, η χάρτινη ύλη «επιβιβάζεται» στα ειδικά φορτηγά για να φτάσει στο χώρο της ανακύκλωσης.

Πρώτο βήμα είναι η διαλογή του χαρτιού, διαδικασία που γίνεται συνήθως χειρωνακτικά. Οι διάφοροι τύποι χαρτιού διαχωρίζονται, αφού για παράδειγμα το χαρτί εφημερίδας δεν μπορεί να ανακυκλωθεί για να προκύψει φωτογραφικό χαρτί.

Η συνέχεια περιλαμβάνει την είσοδο του χαρτιού στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης. Αναγκαίο είναι να διαχωριστεί το χαρτί από τα άλλα υλικά συνήθως μέσω της «φυγοκέντρησης».

Η ύλη μπαίνει σε μηχάνημα και περιστρέφεται με μεγάλη κυκλική ταχύτητα και οι συνδετήρες, τα πλαστικά στοιχεία, κλπ, μένουν στο περιθώριο, αφήνοντας στο κέντρο το καθαρό χαρτί.

Αυτό με τη σειρά του πάει για… μπάνιο, εισερχόμενο σε ειδικά πλυντήρια, επιφορτισμένα με το καθήκον της απομελάνωσης. Καθαρίζεται, δηλαδή, το χαρτί από το μελάνι που είναι τυπωμένο επάνω του και στη συνέχεια περνάει σε τεράστια blender, όπου αναμιγνύεται με νερό και μετατρέπεται σε πολτό. Ο «χαρτοπολτός» που προκύπτει στύβεται, στεγνώνεται, και περνώντας από ειδικές κατασκευές τυλίγεται σε μεγάλα ρολά, περίπου ενός τόνου το καθένα. Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι έτοιμο να πάρει και πάλι κάποια χρηστική μορφή. Ένα «μυστικό» για το ανακυκλωμένο χαρτί είναι η «εφτάψυχη» υπόστασή του. Το ίδιο χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί το πολύ επτά φορές, καθώς οι ίνες του γίνονται πολύ αδύναμες. Γι’ αυτό, συχνά, κατά την διαδικασία της ανακύκλωσης, στον πολτό του χρησιμοποιημένου χαρτιού προστίθεται ποσότητα «φρέσκου», που προέρχεται από ξυλεία.

Εν κατακλείδι, η ενεργοποίηση τόσο των δημόσιων φορέων, όσο η ενσυνείδητη οικολογική σκέψη από κάθε οικογένεια είναι θεμέλιοι λίθοι για να γίνει η ανακύκλωση μια πραγματικότητα, που μας αξιώνει ως ανθρώπους να ζήσουμε σε ένα οικολογικό περιβάλλον το οποίο θα μεταλαμπαδεύσει αξίες στις ερχόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου