Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

19 Δεκ 2012

Θέσεις Επιμελητηρίου για το Νέο Φορολογικό

Το Επιμελητήριο Ευβοίας ζητά αλλαγές στη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της Χώρας. Πρέπει να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων.
Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα. Η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά, ούτε στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται χωρίς κανένα όριο. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουμε σε δέσμη μέτρων που στόχο θα έχουν την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, όπως:
α) την ανατροπή του συνδρόμου της “παραίτησης” και αποχής από επενδυτικές και οικονομικές δραστηριότητες στην πραγματική οικονομία.
β) της αποφυγής παγίωσης του “ο σώζων εαυτώ σωθήτω” με συνέπεια την ένταση της φοροδιαφυγής, της “νόμιμης φοροαποφυγής” και διοχέτευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό.
γ) την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και αναθεώρησης των προνομίων υποφορολόγησης ή μηδενικής φορολόγησης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων και εισοδημάτων
δ) την μείωση κύρια έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) αλλά και άμεσων φόρων στις επιχειρήσεις υπόσυγκεκριμένες προϋποθέσεις.
ε) Να απαντά στο δίλλημα: δραστηριοποίηση κεφαλαίων στη δημιουργική, πραγματική οικονομία ή διευκόλυνση διοχέτευσης υπερσυσσωρευμένων κερδών από την πραγματική στην «άυλη» οικονομία και τους μηχανισμούς της που ακολούθως στρέφονται εναντίον της με καταστροφικές «διαθέσεις».
Πιο συγκεκριμένα ζητάμε:
 Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% και παράλληλη σταδιακή μείωση της προκαταβολής του φόρου. Γιατί καμία σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να γίνει, όσο η Ελλάδα φορολογεί την επιχείρηση 4 φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες. Ενώ η αυξημένη προκαταβολή του φόρου (80%) μειώνει σημαντικά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία.
 ΟΧΙ στη σχεδιαζόμενη επιβολή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης από 25% έως 30% από το πρώτο ευρώ, για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου για ελευθέρους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
 Εξάντληση στην πηγή του φόρου επί των μερισμάτων των επιχειρήσεων.
 Σημαντική μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης (π.χ. είδη διατροφής κ.α.), σε είδη που συνιστούν τους πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας καθώς και σταδιακή γενική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
 Απόδοση του ΦΠΑ όταν γίνεται η είσπραξή του και όχι νωρίτερα, καθώς πολλοί επιχειρηματίες υποχρεώνονται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον έχουν εισπράξει.
 Κατάργηση του Κ.Β.Σ.. Γιατί με τις πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει, ενισχύει τα φαινόμενα διαφθοράς στις συναλλαγές με τις φορολογικές αρχές, αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος και το καθεστώς αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.
 Σαφής προσδιορισμός, στο φορολογικό νόμο, των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρήσεων.
 Επαναφορά του αφορολόγητου στο 100% για επαναεπενδυόμενα κέρδη των επιχειρήσεων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους και να αντιμετωπίσουν το σημερινό ανταγωνισμό.
 Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής φόρου στις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις τουλάχιστον για μία τριετία.
 Κατάργηση της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά συστήτημα, κ.α), γιατί θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις και στην φερεγγυότητα του κράτους.
 Απαλλαγή από τη φορολόγηση της αξίας του συνόλου των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 Εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις. Γιατί το μέλλον απαιτεί ισχυρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
 Μείωση και απλούστευση της φορολογίας ακινήτων ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και να τονωθούν οι συναφείς παραγωγικοί κλάδοι (έπιπλα – κουφώματα, οικοδομικά υλικά, τεχνικές υπηρεσίες, κ.α.).
 Καθολικό πόθεν έσχες για πλήρη έλεγχο των εισοδημάτων.
 Κανένας νέος νόμος να μην ψηφίζεται χωρίς να συνοδεύεται από έκθεση για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα.
Με τιμή,
Για το Επιμελητήριο Ευβοίας
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.
 
ΒΑΡΕΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου