Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

17 Δεκ 2012

Χριστουγεννιάτικη διατροφή χωρίς ενοχές


Για τους ειδικούς, η περίοδος από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά είναι μεν η πιο εορταστική και αισιόδοξη του χρόνου, αλλά ταυτοχρόνως η πιο στρεσογόνος και συχνά ιδιαιτέρως εχθρική για την υγεία.

Οι αιτίες είναι πολλές και κυμαίνονται από το άγχος για τα οικονομικά και την εγγενή αδυναμία των περισσότερων να κάνουν όσα θα ήθελαν, έως τις μεγάλες προσδοκίες, την ψυχική και σωματική κούραση, τις υπερβολές στο φαγητό, στο ποτό και στο ξενύχτι, και την εγκατάλειψη κάθε φυσικής δραστηριότητας.

Όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να μας συμβούν διάφορα δυσάρεστα. Πολυάριθμες μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει πως η εκδήλωση συμπτωμάτων του στρες, όπως οι διαταραχές ύπνου και οι ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, είναι πολύ συνηθισμένη την περίοδο των εορτών.

Το ίδιο και τα κρούσματα δυσπεψίας, σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων, αλλά και καρδιολογικών διαταραχών εξαιτίας της υπερκατανάλωσης φαγητού και ποτού, η οποία οδηγεί επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2-3 κιλά κατά μέσον όρο.

Χώρια ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος για όποιον οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, κρυολογήματος για όποιον εξαντλεί τον οργανισμό του με το συνεχές στρες, αλλά και «κρίσης ζαχάρου» (υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας) σε όσους έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους.

Ωστόσο, τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αναπόφευκτο. Με μερικά απλά μέτρα, μπορείτε να απολαύσετε ό,τι καλό έχουν οι γιορτές να σας προσφέρουν, δίχως το παραμικρό πρόβλημα ή ενοχή. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, επιστημονική συνεργάτις της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νικαίας, έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Για να μην παχύνετε

* Επιδείξτε από τώρα εγκράτεια. Αν το πρόγραμμά σας έχει αρκετά «τραπέζια» (εντός και εκτός σπιτιού) την περίοδο των εορτών, φροντίστε τις μέρες που μεσολαβούν να τρώτε πιο λιτά απ’ ό,τι συνήθως (λ.χ. τα κύρια γεύματα να είναι βραστά λαχανικά με λίγο τυρί ή ψητό άπαχο κρέας με σαλάτα χωρίς ψωμί ή ρύζι με γιαούρτι λίγων λιπαρών ή σούπα χορταρικών).

* Μην «κόψετε» γεύματα, νομίζοντας ότι έτσι θα προστατεύσετε τη σιλουέτα σας. Χρειάζεστε τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ κάθε μέρα – απλώς εάν έχετε τραπέζι, θα πρέπει να φάτε πιο ελαφρά στα υπόλοιπα (λ.χ. για πρωινό λίγες κουταλιές δημητριακά ολικής αλέσεως με λίγων λιπαρών γάλα, το μεσημέρι σαλάτα με βραστό ψάρι και στο ενδιάμεσο 2-3 φρούτα).

* Πριν από κάθε γεύμα να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό, για να «κόβετε» την όρεξή σας.

* Μην βγαίνετε με άδειο στομάχι. Να τρώτε ένα άπαχο γιαούρτι και ένα μήλο, για να μην πεινάτε.

* Να κάθεστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα αγαπημένα σας φαγητά.

* Να τρώτε σε μικρό πιάτο και να μην το ξαναγεμίζετε.

* Να αρχίζετε το φαγητό σας άφθονη σαλάτα (χωρίς σος) ή να γεμίζετε το μισό πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο με άλλα φαγητά.

* Να πίνετε λάιτ. Αφού τελειώσετε με τα 1-3 ποτά που σας αναλογούν, συνεχίστε με λάιτ αναψυκτικά ή μεταλλικό νερό.

* Μην δοκιμάζετε απ’ όλα τα πιάτα. Αντίστοιχα, μην πιέζετε τους καλεσμένους σας να δοκιμάσουν όλα όσα μαγειρεύετε εσείς.

Για να αποφύγετε τη δυσπεψία

* Μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό.

* Αν ξέρετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, αποφύγετέ το εντελώς.

* Εάν πάσχετε από διαγνωσμένο πεπτικό πρόβλημα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός.

* Να μην τσιμπολογάτε από τις πιατέλες.

* Να μην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα

* Φροντίστε να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο γεύμα σας (εκτός κι αν έχετε ιατρικό λόγο που τις αποφεύγετε), τις οποίες θα τρώτε πρώτες.

* Να μην καταναλώνετε φρούτα αμέσως μετά το φαγητό.

* Να πίνετε άφθονο νερό

* Αν υπάρχει δυνατότητα, να προτιμάτε τα ψητά κρέατα (στη σχάρα ή στη σούβλα) από αυτά του φούρνου, της γάστρας, τα τηγανητά κ.τ.λ.

Για να μην μεθύσετε

* Μην υπερβαίνετε τα τρία ποτά αν είστε άντρας και τα δύο αν είστε γυναίκα

* Μην πίνετε με άδειο στομάχι. Φροντίστε να έχετε φάει πρώτα κάτι πλούσιο σε λίπη (όπως μπριζόλα ή ξηρούς καρπούς).

* Να προτιμάτε τα ανοικτόχρωμα ποτά

* Να πίνετε με αργό ρυθμό και όχι λαίμαργα

* Να καταναλώνετε ανάμεσα στα ποτά άφθονο νερό και αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό (επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ).

* Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, πιείτε άφθονο νερό (το πολύ αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό)

Σημειώνεται ότι ένα ποτό σημαίνει είτε 30 mlουϊσκυ ή άλλο δυνατό ποτό, είτε 70-90 mlκρασί ή 300 ml μπύρα.

Για ασφαλή οδήγηση

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα τροχαία στη χώρα μας οφείλονται στο αλκοόλ. Συνεπώς:

* Μην οδηγήσετε αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες από την τελευταία γουλιά αλκοόλ.

* Μην πιείτε πάνω από 2 ποτά.

* Να πίνετε με ρυθμό μισό έως ένα ποτό την ώρα (για να προλαβαίνει ο οργανισμός σας να μεταβολίσει το αλκοόλ)

* Να πίνετε με γεμάτο στομάχι (πρέπει να έχετε φάει κάτι με λιπαρά)

Για τόνωση

* Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να περπατάτε με πιο γρήγορο βήμα απ’ ό,τι συνήθως και να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια.

* Όταν είστε καλεσμένοι, μην ακινητοποιήστε. Προσφερθείτε να βοηθήσετε τη νοικοκυρά στο σερβίρισμα και στο μάζεμα του τραπεζιού - και πρωτοστατήστε στο χορό.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου