Η εκταμίευση της δόσης αποτελεί ανάσα για τη χώρα και την κυβέρνηση, σηματοδοτεί όμως ταυτόχρονα και το τέλος μιας συγκεκριμένης περιόδου για το κυβερνητικό σχήμα των τριών εταίρων.
Οι αναταράξεις που προκάλεσε η επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ. να δηλώσει «παρών» στο πολυνομοσχέδιο, λόγω των εργασιακών, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να συγκεντρώσει 153 ψήφους, συνεχίστηκαν με την απόφαση του Μαξίμου να θέσει άμεσα θέμα αλλαγής του νόμου για την ιθαγένεια στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και εντάθηκαν με τις δημόσιες διαφωνίες του Αντώνη Ρουπακιώτη για την εκπλήρωση μνημονιακών υποχρεώσεων που ο ίδιος έχει υπογράψει.
Η συνολική εικόνα, όπως και οι τρεις εταίροι παραδέχονται, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μακροημερεύσει με την παρούσα σύνθεση και λειτουργία και πλέον αναζητούνται δρόμοι για την επιβεβαίωση της συμμαχίας των τριών σε επικαιροποιημένη βάση, ενώ στο τραπέζι επιστρέφουν και σενάρια εκλογών εντός του 2013 από «ατύχημα» ή και από σχεδιασμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι φανερό ότι σχεδιάζει ανασύνθεση του σχήματος μετά τη δόση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά ήδη με στελέχη του για το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους στο κυβερνητικό σχήμα και ο Φώτης Κουβέλης ετοιμάζεται να θέσει θέμα αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με στόχο τη σύνταξη του αναπτυξιακού χάρτη, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τον ανασχηματισμό.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται να επιδιώκει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των εταίρων στο σχήμα, με στόχο την ενίσχυση της συνοχής της κυβέρνησης και την αποφυγή φαινομένων στήριξης νομοσχεδίων κατά περίπτωση. Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν σαφώς να διαφανεί ότι εναπόκειται στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη εάν θα συμμετάσχουν και οι ίδιοι στην κυβέρνηση με ρόλους αντιπροέδρων.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει πάντως την αντικατάσταση του Αντ. Ρουπακιώτη. Δέχεται μάλιστα εισηγήσεις να κρατήσει το υπουργείο για τη ΝΔ με την τοποθέτηση του Χαράλαμπου Αθανασίου, κίνηση που μπορεί όμως να διαταράξει τις κομματικές ισορροπίες στην κυβέρνηση. Επίσης φουντώνει η φημολογία για πιθανή αξιοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας, και συμμετοχή στην κυβέρνηση των Μάκη Βορίδη, Κώστα Τασούλα, Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Πλακιώτακη, αλλά και μιας σειράς νέων βουλευτών σε θέσεις υφυπουργών.
Πέρα όμως από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Σαμαράς είναι φανερό ότι επιχειρεί να συρρικνώσει έγκαιρα τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη «Χρυσή Αυγή» προτάσσοντας το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην ατζέντα του. Η σπουδή του Μαξίμου να ανακοινώσει αλλαγές στον νόμο για την ιθαγένεια εντός επτά ημερών από τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ, μπορεί να εκνεύρισε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., έδωσε όμως την ευκαιρία στους εισηγητές της κίνησης να πανηγυρίσουν πως Ανεξάρτητοι Έλληνες και «Χρυσή Αυγή» τρέχουν πίσω από το Σαμαρά... Στο τραπέζι του πρωθυπουργού βρίσκεται ήδη εισήγηση για πρόωρες κάλπες, αφού η εκτίμηση ορισμένων συνεργατών του είναι ότι μόλις αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανακάμψης, θα πρέπει να επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με το δίλημμα «ποιον επιλέγετε για πρωθυπουργό;».
Μια τέτοια επιλογή βέβαια όχι μόνο εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, διότι το εκλογικό σύστημα δίνει στο πρώτο κόμμα το bonus των 50 εδρών, αλλά συγχρόνως προσκρούει στα σχέδια των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση πρόωρες κάλπες. Ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι φανερό ότι σχεδιάζει μέσω του ανασχηματισμού να ενδυναμώσει την ομάδα των στελεχών που τον στήριξαν και να ακυρώσει τα σχέδια του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Τα ονόματα των Κώστα Καρτάλη, Δημήτρη Λιντζέρη, Γιάννη Μανιάτη, Φίλιππου Σαχινίδη και Εύης Χριστοφιλοπούλου ακούγονται πλέον διαρκώς στους διαδρόμους της Ιπποκράτους ως οι πιθανότεροι υποψήφιοι για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Εκλογές σε καμία περίπτωση δεν συζητά και ο Φώτης Κουβέλης. Οι απώλειες της ΔΗΜ.ΑΡ. που περιορίζονται σε τρεις, (Μιχελογιαννάκης, Βουδούρης και Μουτσινάς) δεν δείχνουν να επηρεάζουν πολιτικά την ηγεσία του κόμματος σε σχέση με τη γραμμή αταλάντευτης στήριξης της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Ο κ. Κουβέλης φέρεται ωστόσο αποφασισμένος αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης να θέσει θέμα αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας με βάση τα νέα δεδομένα. Ειδικότερα ο κ. Κουβέλης αναμένεται να προτάξει τα ζητήματα της κατεύθυνσης της ανάπτυξης και της λειτουργίας της δημοκρατίας.
Η επιλογή της ΔΗΜ.ΑΡ. να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και η έντονη αντίδρασή της στην πρόθεση του Μαξίμου να αλλάξει εσπευσμένα το νόμο για την ιθαγένεια, δείχνουν ότι ο τρίτος εταίρος ενοχλείται από αιφνιδιασμούς και κινήσεις που δεν περιλαμβάνονται στην αρχική κυβερνητική συμφωνία. Ο κ. Κουβέλης αναμένεται να θέσει συνολικά το ζήτημα της κυβερνητικής λειτουργίας πριν προχωρήσει στη συζήτηση για τις αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Άλλωστε, όπως φαίνεται από τις συζητήσεις που έχει με συνεργάτες του, θα επιμείνει μόνο για την παραμονή του Αντώνη Μανιτάκη.
εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου