Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

11 Νοε 2012

Τα χρυσά αποφάγια!


Το φαγητό που κάποιοι πετάνε στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη έκανε πλούσιους δυο φίλους από τις ΗΠΑ. Η ιδέα είναι απλή και αποδείχθηκε όχι μόνο επικερδής, αλλά και χρήσιμη για το περιβάλλον.

Σε μια χώρα που κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια 30 εκατομμύρια τόνοι φαγητού, περίπου το ένα τέταρτο των τροφίμων των ΗΠΑ, ο Craig Martineau και ο Daniel Blake αποφάσισαν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της EcoScraps, μιας εταιρείας η οποία μαζεύει τα αποφάγια των εστιατορίων και τα κάνει κομπόστ, μετατρέποντας τα σκουπίδια σε οργανικό λίπασμα χωρίς χημικά.
Η ιδέα τους δεν βοηθάει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων καθώς 30 εκατ. τόνοι πεταμένου φαγητού υπολογίζεται ότι δημιουργούν το 8% με 9% της μόλυνσης στη χώρα και χρειάζονται περισσότερα από 1 δις δολάρια για τη μεταφορά τους στις χωματερές.
Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Black, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα εστιατόριο συνειδητοποίησε πόσο εύκολα πετούσε ο κόσμος το φαγητό στα σκουπίδια. Σκέφτηκε ότι εκεί κρυβόταν μια επαγγελματική ευκαιρία και ξεκίνησε να πειραματίζεται με το πεταμένο φαγητό. Σύντομα μια κρούση που έκανε στην αλυσίδα Costco, έφερε αποτέλεσμα και ένα από τα καταστήματά της άρχισε να τον προμηθεύει με αποφάγια τα οποία μετέτρεπε σε κομπόστ και στη συνέχεια η Costco πουλούσε ως λίπασμα. Σήμερα η EcoScraps συνεργάζεται με 96 επιχειρήσεις που την προμηθεύουν με φαγητό και πουλάει κομπόστ σε 400 καταστήματα. Η εταιρεία βρίσκεται στη Γιούτα, απασχολεί 34 υπαλλήλους και δέχεται 100 τόνους τροφίμων σε καθημερινή βάση. Πρόσφατα μάζεψε 1,5 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες πολιτείες, αποδεικνύονται ότι ακόμα και στα σκουπίδια κρύβονται …διαμάντια.
moneypro
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου