Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

30 Οκτ 2012

Στ.Καπελέρης: Νέοι ορίζοντες στο αγροτικό επιχειρείν


Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας& Κτηνιατρικής, κ. Σταμάτη Καπέλερη στην ημερίδα για την αγροτική επιχειρηματικότητα, που πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία.

Η σημερινή παρουσία σας στην ημερίδα με τίτλο:
«Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα … ως τρόπος ζωής» μας τιμά ιδιαίτερα.
Είναι μια ημερίδα ενταγμένη στα πλαίσια του Επιχειρησιακού μας Σχεδιασμού για την οικοδόμηση μιας νέας αγροτικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, που αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να αποκτήσει ο πρωτογενής της τομέας, ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στην οποία κεντρική και κυρίαρχη θέση κατέχει:
η παραγωγή διατροφικών προϊόντων και όχι μόνον,
η γη και φυσικά

ο αγρότης και οι προσπάθειες του να παράγει, για επισιτιστικούς αλλά και για εξαγωγικούς σκοπούς.
Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας και η αβεβαιότητα για την έκβαση της δημοσιονομικής κρίσης έχουν επηρεάσει αποφασιστικά την επιχειρηματική δράση σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας.
Και φυσικά έχει επηρεάσει δραστικά την αγροτική μας παραγωγή και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου μας.
Η κρίση, όμως, όπως την βιώνουμε καθημερινά έχει δύο πλευρές:
Η μία είναι η παθητική, στην οποία σταυρώνουμε τα χέρια, αποδίδοντας το κακό σε όλους τους άλλους, εκτός των εαυτών μας, περιμένοντας μόνο την πολιτεία να πράξει για εμάς ή το ακαλλιέργητο χωράφι μας να φυτρώσει μόνο του.
 Και η άλλη πλευρά είναι η δράση. Ατομική και συλλογική.
Ρωτάμε, μαθαίνουμε, ενημερωνόμαστε και επιτέλους απελευθερωνόμαστε από τα δεσμά ενός ξεπερασμένου μοντέλου, που τόσα χρόνια μας κρατούσε δέσμιους και μας οδήγησε στη σημερινή δυσχερή για τη χώρα μας κατάσταση.
Το παρελθόν απέδειξε ότι αποσπασματικές και ευκαιριακές πολιτικές δεν βοηθούσαν ούτε τον τόπο ούτε τους ανθρώπους του.
Έξοδος από την κρίση χωρίς παραγωγική ανασυγκρότηση δε γίνεται.
Σήμερα θα ακούσετε από χείλη έμπειρα νέα πράγματα.
Όλα έχουν προοπτική αρκεί να εξετάσετε τις προτάσεις με σοβαρότητα, ανοικτό μυαλό και τη θέληση σας να τα υλοποιήσετε.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη κιόλας στιγμή έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της, καθόσον έχει διαβλέψει, πέραν από τις επιμέρους σχετικές τομεακές αναφορές στην ελληνική οικονομία (ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, κλπ) ότι η ανάπτυξη της λεγόμενης, συμβολικά, πράσινης επιχειρηματικότητας δύναται να τονώσει εκ νέου την ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα, αυτό που λέμε εξωστρέφεια και γενικά του επιχειρείν της αγροτικής μας οικονομίας.
Έτσι, λοιπόν, προχωρήσαμε στην υιοθέτηση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον Πρωτογενή της Τομέα, με την συμβολική ονομασία «καλάθι» αγροτικών προϊόντων και δρομολογήσαμε αφενός ημερίδες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού πάνω στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον αγροτικό χώρο και αφετέρου δράσεις και ενέργειες βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, που απορρέουν από το Επιχειρησιακό της Σχέδιο, που θα συμβάλλουν στη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας.
Η αγροτική επιχειρηματικότητα, αποτελεί κατ’ ουσία την προοπτική για όσους δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα ή επιθυμούν να γίνουν αγρότες και να αξιοποιήσουν καινοτόμες διαδικασίες, σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας (παραγωγή μεταποίηση διακίνηση αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας).
Η χώρα μας οφείλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νέα τάση που διαγράφεται για αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μέσω στοχευμένων προγραμμάτων να προωθήσει καινοτόμα εγχώρια «πράσινα προϊόντα» στο εξωτερικό και όχι μόνο.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι παρόλο που έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες για έρευνα και αξιοποίηση καινοτόμων αγροτικών προϊόντων, αυτές είχαν συνήθως ένα στενό ορίζοντα που είχε ως πυρήνα αποκλειστικά την τόνωση της γεωργικής παραγωγής.
Η προσέγγιση μας, σήμερα, καινοτομεί σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει όλες τις πιθανές μεταποιητικές βιομηχανικές εφαρμογές και την εξεύρεση ενδιαφερόμενων μεταποιητικών βιομηχανιών για την υιοθέτηση τους στη χώρα μας και μέσω αυτού να δημιουργηθεί η υπεραξία που θα επιτρέψει την προσδοκία υψηλότερων αποδόσεων στον αγρότη.
Είναι σημαντικό η αρχή να γίνει από την εξεύρεση των κατάλληλων ανταγωνιστικών προϊόντων μεταποίησης και της στόχευσης σε δυνητικές αγορές-στόχους και εν συνεχεία να εστιάσουμε στην αγροτική ανάπτυξη με αξιόλογες πλέον προσδοκίες απόδοσης.
 Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται:
να δοθούν τα αναγκαία κίνητρα για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων - ήδη, βρισκόμαστε στην τελική φάση των κοινοτικών διαπραγματεύσεων για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης για μετά το 2013,
να εντατικοποιηθεί η παραγωγή τους και να καταστεί σαφής η χρησιμότητα της πιστοποίησης και της τυποποίησης των προϊόντων αυτών, αλλά και της συλλογικότητας των ενεργειών μας που θα πρέπει να διακατέχει τα βήματά μας , όπως οργανώσεις παραγωγών - ομάδες παραγωγών, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού στα πλαίσια της Κοινωνικής Οικονομίας, κλπ.
Με το συντονισμό των αρμόδιων φορέων αλλά και την συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, θα μπορούσαν αρχικά να εφαρμοστούν τέτοιες δράσεις στη χώρα μας σε πιλοτικό στάδιο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε στη διάθεση του παραγωγικού δυναμικού του τόπου μας για κάθε είδους συνεργασία προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η πράσινη επιχειρηματικότητα, αλλά παράλληλα να επιτευχθεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η σημερινή μας ημερίδα με θέμα: «Η Αγροτική Επιχειρηματικότητα … ως τρόπος ζωής» που μέσω αυτής ευελπιστούμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στο επιχειρείν του τόπους μας και στην έξοδό μας από την οικονομική δυσκαμψία.
Ευχαριστώ θερμά τους εισηγητές της σημερινής ημερίδας και όλους εσάς για την παρουσία σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου