Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

15 Οκτ 2012

Σίμος Κεδίκογλου: Ο πρώτος όρος για να μπούμε στην ανάπτυξη, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", στους δημοσιογράφους, Γ.Οικονομέα και Δ.Καμπουράκη.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα κύριε Κεδίκογλου;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι τώρα έχουν πειστεί και οι πλέον δύσπιστοι ότι σε αυτή τη διαδικασία καταβάλλεται μια σκληρή προσπάθεια. Θα είναι μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι σας συμφέρει να το λέτε ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Το αποτέλεσμα θα μετρήσει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το λέμε, τα γεγονότα μιλούν. Καθίσαμε όλο το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, έτσι για το θεαθήναι;
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οι αντίπαλοί σας τι λένε, ότι επειδή θα είναι πάρα πολύ σκληρά τα μέτρα και δεν ξέρω τι είδους αντιδράσεις θα υπάρχουν και μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, σας συμφέρει να δημιουργείται ένα κλίμα θρίλερ, ας πούμε, ότι το παλεύετε το πράγμα για να εμφανιστεί ότι τέλος πάντων κάτι κάναμε και εμείς. Αυτό λέει η αντιπολίτευση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να είσαι πολύ κακόπιστος για να πεις κάτι τέτοιο. Η ουσία είναι ότι γίνεται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το οποίο σημαίνει ότι μας ζητάνε ακόμη χειρότερα πράγματα, για να καταλάβω δηλαδή…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τίθενται διάφορα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για τις απολύσεις, λέτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω να μπούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, γιατί δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η διαβούλευση. Η ουσία είναι ότι εμείς έχουμε μία ξεκάθαρη στάση και θέλω να σας επισημάνω κάτι: Ότι αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, η ίδια η τρόικα αναγνωρίζει ότι τα έχουμε καταφέρει, δηλαδή πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε τον τελευταίο χρόνο, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Συνεπώς, το ζήτημα του ελλείμματος ...
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αφού κάνατε τις μεγαλύτερες περικοπές…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το ζήτημα του ελλείμματος όμως το έχουμε αντιμετωπίσει. Το ζήτημα του χρέους είναι το πρόβλημα τώρα, όπου διαπιστώνει κανείς μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. και ΕΚΤ. Λοιπόν, εκεί θα πρέπει να συγκλίνουν. Και όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, χθες, στη συνέντευξή του, εκτίμησή μας είναι ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που διαβάζουμε κατά καιρούς, στα δημοσιεύματα, ότι αυτή η αντίθεση …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αν θα λυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αυτή η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ, αποτυπώνεται και στις διαπραγματεύσεις και στις συναντήσεις που έχουμε …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εδώ να σας επισημάνω επίσης το εξής: Ότι τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ε.Ε. και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα, κάνει αυτό που πρέπει. Το βλέπετε και στις δηλώσεις Λαγκάρντ, στις δηλώσεις Σόιμπλε, στις δηλώσεις όλων. Έχουν μεταξύ τους μια διαφορετική προσέγγιση ευρύτερα για το ζήτημα του χρέους στην Ευρώπη. Λοιπόν, εκεί θα πρέπει να βρεθεί λύση. Όμως, είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μπορεί ν’ ασκήσει κανείς κριτική, αυτή τη φορά, ότι η Ελλάδα δεν κάνει το ένα ή δεν κάνει το άλλο. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει. Και πρέπει οι θυσίες των Ελλήνων, γιατί έχουν φθάσει στα όρια τους- το γνωρίζουμε πολύ καλά- θα πρέπει αυτές οι θυσίες να μην πάνε χαμένες.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος όμως πιέζει εμάς, δεν πιέζει δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτε το ΔΝΤ, ούτε την Ευρώπη. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η λύση θα υπάρξει; Είχαμε, χθες, αυτή τη διακοπή, εγώ δεν θα το πω έτσι ακριβώς. Θα υπάρξει λύση πριν ο Πρωθυπουργός αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό σας ανέφερα, ότι η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι τη Σύνοδο θα έχει λυθεί το ζήτημα.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Άρα θα το ξεπεράσουμε και θα πάμε μάλλον σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, φαντάζομαι μέχρι αύριο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η λογική σειρά θα ήταν αυτή. Δεν μπορώ να σας πω πάντως, γιατί δεν υπάρχει κάτι προσδιορισμένο.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πώς θα κλείσουν, όμως, τα μέτρα αν δεν υπάρξει καινούργια συνάντηση; Δεν είναι απαραίτητο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω. Θα βγει κατευθείαν ανακοίνωση…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Συνεπώς, δεν μπορείτε να μας πείτε πότε ακριβώς προσδιορίζετε το πότε.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συναντιούνται, θα συναντιούνται, είναι σε τακτικότατη επικοινωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά που ζητάει η τρόικα, με τις απολύσεις και με τις αποζημιώσεις, θα τα δεχθεί η κυβέρνηση; Σ’ ένα περιβάλλον που έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους, είναι δυνατόν να μας ζητάνε να γίνονται πιο εύκολες οι απολύσεις; Τι να γίνεται, δηλαδή, δύο εκατομμύρια άνεργοι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι’ αυτό βλέπετε ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν χθες το βράδυ και θα συνεχισθούν σήμερα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι εμείς έχουμε προτείνει το μέτρο της διαθεσιμότητας, το οποίο δημοσιονομικά έχει μεγαλύτερο όφελος, ειδικά στα πρώτα στάδια…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συμβολικά το κάνουν, απ’ ό,τι βλέπω. Σου λέει, όπου μπήκαμε, σε όποια χώρα κι αν μπήκαμε, το Δημόσιο μειωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Μόνον εδώ στέκεται, είναι ακίνητο. Δεν κουνάει. Διώχνουν όλους τους άλλους…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρετε, ότι έχουμε προτείνει συγκεκριμένα: Έχεις τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσοι είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι αρκετοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έντεκα χιλιάδες δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι αρκετοί. Είναι αρκετοί κι αυτοί που δηλώνουν ανίκανοι προς εργασία - οι ίδιοι δηλώνουν- επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα κλπ. Δεν θα πρέπει αυτό να ξεκαθαρίσει; Ο αριθμός που θα συγκεντρωθεί απ’ αυτές τις περιπτώσεις…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόσοι υπολογίζετε ότι είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύουμε ότι καλύπτουν τον αριθμό που απαιτείται…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκεί γύρω στις 11.000, απ’ ό, τι λέτε. Αυτή τη στιγμή, αν έχουμε 4.000 καθηγητές και δασκάλους, που έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί, ναι.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι κάνουν αυτοί, δηλαδή, αφού δεν μπορούν ν’ ασκήσουν τα καθήκοντά τους;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν συμφωνείτε ότι θα πρέπει αυτό το ζήτημα ν’
αντιμετωπισθεί κάποτε;
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα πρέπει να περάσει ένα εξάμηνο, πώς θα τους αφήσετε στον δρόμο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι περιπτώσεις του ενός εξαμήνου, είναι δυστυχώς μακροχρόνιες περιπτώσεις.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, έχουμε 4.000 δασκάλους, καθηγητές, εκπαιδευτικούς γενικότερα, δεν είναι μόνο αυτοί, είναι πολλοί, σε όλο το Δημόσιο.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, ότι σε ορισμένους κλάδους, οι άρρωστοι, οι ανίκανοι προς εργασίας, είναι αναλογικά πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι σε άλλους κλάδους.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αν το εξετάσουν προσεκτικά, μπορεί να το βρουν σαν τους τυφλούς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τίθεται ένα άλλο ζήτημα, αν έχεις ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δεν σου επιτρέπουν να εργάζεσαι κι ακόμη περισσότερο δεν σου επιτρέπουν να διδάσκεις, δεν μπορείς να κατέχεις …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όμως, από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να πούμε, να τους πετούν στον Καιάδα. Πέρνα από τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους, πάρε τα αρχεία τους κι όσοι είναι μέσα, πέτα τους στον γκρεμό.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Νομίζω, ότι τα στατιστικά στοιχεία λένε πολλά. Πώς, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε το πρόβλημα με τους τυφλούς στη Ζάκυνθο; Όταν
κοίταξαν και είδαν ότι αναλογικά οι τυφλοί στη Ζάκυνθο είναι πολλαπλάσιοι απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όταν κάτι αντίστοιχο βλέπεις και σ’ έναν επαγγελματικό κλάδο, πρέπει να μπεις σε ανάλογες σκέψεις.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πρόβλημα σε κοινοβουλευτικές ομάδες , βλέπετε; Τα μέτρα θα ψηφιστούν, υποθέτω, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έτσι δεν είναι;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Βλέπετε να υπάρχουν προβλήματα στη Βουλή; Υπάρχουν κάποιες τάσεις είτε από το δικό σας κόμμα, είτε από τους άλλους δύο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι δύσκολες αποφάσεις, είναι κρισιμότατη φάση, αλλά είναι ο τελευταίος κάβος, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός. Οι αρχηγοί και οι βουλευτές των άλλων δύο κομμάτων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν αποδείξει ότι βάζουν την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό ή όποιο άλλο συμφέρον. Πιστεύω, ότι δεν θα υπάρχει θέμα. Αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και στη συνέχεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα, είναι δυνατόν να το πιστεύετε ότι είναι τα τελευταία μέτρα που παίρνουμε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να είναι. Σας είπα προηγουμένως ότι οι Έλληνες έχουν φθάσει στα όρια τους. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Και ξέρετε ότι είναι με μια συγκεκριμένη στόχευση. Πρέπει να έχουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Αυτό είναι το κρισιμότερο στοίχημα.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανάπτυξη πότε βλέπετε εσείς; Δηλαδή, ότι έχει δημιουργηθεί έστω μία θέση εργασίας.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο πρώτος όρος για να μπούμε στην ανάπτυξη, είναι η εξασφάλιση ρευστότητας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι…
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ανάπτυξη πότε υπολογίζετε; Πότε έχετε στα χαρτιά σας, με βάση τους υπολογισμούς σας;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με βάση τους υπολογισμούς μας, μάλλον όχι τους δικούς μας, τους υπολογισμούς του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, του χρόνου μπαίνουμε σε θετικούς ρυθμούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κεδίκογλου, έτσι όπως το πάτε, όπως το πάει η τρόικα κι έτσι όπως το πάτε εσείς, θα έχουν ρευστότητα οι τράπεζες και δεν θα έχει ρευστότητα ο κόσμος. Δεν θα έχει ρευστότητα ούτε να πληρώσει τον λογαριασμό του. Γιατί ακούω κάτι φοβερά πράγματα εδώ, αυξήσεις στη ΔΕΗ…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα κι όχι στους τραπεζίτες, σημαίνει ότι θα μπορεί να κινηθεί η αγορά. Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, ακόμη και σε υγιέστατες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας δεν έχει λεφτά…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα είχαμε δύο μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες πήγαν στο εξωτερικό. Δεν πήγαν σε κανένα φορολογικό παράδεισο, δεν πήγαν κάπου όπου το εργασιακό κόστος είναι χαμηλό. Πήγαν στο Λουξεμβούργο και στην Ελβετία, γιατί εκεί το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί. Τους εξασφαλίζει τη ρευστότητα που χρειάζονται.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει πιθανότητα οι φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα γίνουν για το παιδί, για τους μισθωτούς, για τους επαγγελματίες, να είναι αναδρομικά από την 1.1.2012;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν γνωρίζω να έχει τεθεί κάτι τέτοιο. Πρέπει να το συζητήσουμε ακόμη.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρετε, εννοείτε;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το ξέρω .
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ή δεν έχετε δει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν έχω δει κάτι τέτοιο.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Για τη ρευστότητα που λέτε, φαντάζομαι ότι δεν είναι με το που θα πάρουμε τη δόση, οι τράπεζες θ’ αρχίσουν ν’ αλλάζουν συμπεριφορά. Θα χρειασθεί και άλλος χρόνος για να μπορέσει η επιχείρηση…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από τη στιγμή που θα φθάσουν στα επίπεδα ρευστότητας που απαιτούνται, θα μπορούν να δανειοδοτήσουν. Και καθοριστικό στοιχείο θα είναι το κατά πόσο θα καθοδηγηθούν, να προσφέρουν, ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ευκολότερα δάνεια.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Χρονικά, πότε το προσδιορίζετε; Πότε οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει…;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Με το που θα μπουν τα λεφτά, θα μπορεί ν’ αρχίσει να δανειοδοτεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μου λέτε κ. Υπουργέ, χθες υπήρξε θέμα παραίτησης του κ. Μανιτάκη;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Νομίζω, ότι σας το ξεκαθάρισε και ο ίδιος, απ’ ό,τι άκουσα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, το ξεκαθάρισε ο άνθρωπος, αλλά …
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έγινε καυγάς, δηλαδή, γερός…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έλεγα στη συνεργάτιδά σας, ότι αυτό που παίχτηκε σήμερα στο Δελτίο σας, στην εκπομπή σας, το έζησα χθες το βράδυ, γιατί κάποια στιγμή κυκλοφόρησαν οι φήμες, αλλά μετά επικοινωνήσαμε και μας ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο ζήτημα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι μια ευκαιρία να πούμε τη δήλωση που έκανε. (Διαβάζει τη δήλωση του κ. Μανιτάκη). Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι δεν θα (δεν ακούγεται);
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι παρουσιάζουμε τα στοιχεία εκείνα…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Μα, χθες, ο κ. Σαμαράς το είπε όμως, για τη διαθεσιμότητα. Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, χθες.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η τρόικα επιμένει. Η τρόικα ξέρεις τι λέει και διαψεύστε με αν είναι αλλιώς. Καταργείται ο Οργανισμός τάδε, κλείνει, συγχωνεύεται; Μάλιστα, απολύεται και ο εργαζόμενος. Αυτό δεν λέει στην πραγματικότητα;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κι εμείς λέμε ότι στο δικό μας το μέτρο, η διαθεσιμότητα έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο… (των απολύσεων)
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν έχει να κάνει με τον έναν χρόνο. Η διαθεσιμότητα που λέει ο Υπουργός, είναι ότι θα παίρνει όποιος φύγει το 75% του μισθού του για ένα χρόνο. Η τρόικα, σου λέει, να φύγει αμέσως, ο εργαζόμενος αυτός. Εκεί είναι η διαφορά.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σ’ εκείνη την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξουν αποζημιώσεις, κάτι το οποίο έχει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς, είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση με το επίπεδο συνεργασίας με τα πολιτικά κόμματα, τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι, βέβαια. Νομίζω, ότι και οι δύο αρχηγοί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, ειλικρινά έχουν βάλει την εθνική ανάγκη, το συμφέρον της πατρίδας πάνω απ’ όλα.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πάντως, αυτά που έχετε υπογράψει στην αρχή η τρικομματική κυβέρνηση και νομίζω πια ότι κάποιο κομμάτι της δεν ισχύει, φαντάζομαι. Θα συμφωνήσετε μαζί μου…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το έχουμε ξαναπεί: Όλα τα κομμάτια ισχύουν με ορίζοντα τετραετίας. Σας λέω ότι περνάμε τον τελευταίο κάβο. Η εξασφάλιση ρευστότητας, η δρομολόγηση ανάπτυξης που θα τη δείτε μέσα στον επόμενο χρόνο και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε τα στοιχεία του ΔΝΤ, θ’ αλλάξουν τελείως τα δεδομένα. Και όπως με ρώτησε ο κ. Καμπουράκης, το κρίσιμο σημείο θα είναι όταν θ’ αρχίσουν να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η αισιοδοξία σας είναι γνωστή αλλά δεν φτάνει μόνο η αισιοδοξία, γιατί αν με το καλό πάρουμε τη δόση και σε δυο μήνες ξαναρχίσετε να λέτε πάλι για τον τελευταίο κάβο, εδώ θα είμαστε, να το θυμηθείτε.
 ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, δεν είναι μόνο τα μέτρα, οι περικοπές που παίρνουμε. Είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, είναι τα επενδυτικά σχέδια τα οποία υλοποιούνται επιτέλους. Και ένα άλλο σημαντικό, με την εξασφάλιση της δόσης …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχοντας έναν που παίρνει 500 ευρώ και 600 και με έναν στους δύο νέους άνεργο, δεν ξέρω που μπορεί να βασίζεται αυτή η αισιοδοξία και η δική σας και της τρόικα. Εγώ φοβάμαι πάρα πολύ ότι υπάρχει μια κοινωνία η οποία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Δεν αντέχει ούτε αυτά τα μέτρα, ας είναι ο τελευταίος κάβος και ο προτελευταίος. Δεν το αντέχει.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα στείλει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, πέρα από την εξασφάλιση ρευστότητας είναι ότι θα ξεκαθαρίσει οριστικά πλέον το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το ρημάδι…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι και το μεγαλύτερο εμπόδιο μας στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: ….. Τα ίδια δεν λέγαμε, ότι έληξε το θέμα; Ήταν τότε υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος. Δεν έλεγε από εδώ και πέρα …. και ποτέ δεν θα ξανατεθεί το δίλλημα θα πάρουμε, δεν θα πάρουμε τη δόση; Και πάλι στα ίδια είμαστε.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Και πιο πριν ο κ. Παπανδρέου νομίζω ότι είχε ξαναπεί το ίδιο…
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επτά-οκτώ φορές ο ελληνικός λαός καλείται να αισθανθεί ότι περνάει τον τελευταίο κάβο. Με συγχωρείτε, είσαστε ο τελευταίος βέβαια που το λέει και ο πρώτος από αυτή την κυβέρνηση, αλλά φοβάμαι ότι σε δυο-τρείς μήνες τα ίδια θα λέτε πάλι. Έχετε καμία κόκκινη γραμμή εσείς, όπως είναι τα πράγματα τώρα; Εγώ θέλω να το μάθω αυτό ειλικρινά. Εγώ όπως είναι τα πράγματα με τις πιέσεις τις τρομερές που μας ασκούν από έξω, υπάρχει κάποια κόκκινη γραμμή, να μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν θα το δεχθούμε ό,τι και να γίνει;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν μπορώ να σας πω εγώ τώρα, πού είναι οι κόκκινες γραμμές, αλλά μπορώ να σας πω …
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παλαιότερα όταν τα κόκκινα χρώματα ήταν πιο έντονα, χαράσσονταν πιο έντονα οι κόκκινες γραμμές, τώρα δεν ακούω για καμιά κόκκινη γραμμή.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που γνωρίζουμε πολύ καλά είναι ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους. Δεν μπορούν να υποστούν άλλες θυσίες. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία. Έχουμε κάνει από τη μεριά μας αυτό που πρέπει. Μας επαίνεσαν για την …
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Καμία άλλη χώρα δεν έχει κάνει αυτά που κάναμε εμείς.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στο χρόνο αυτό, ναι. Αν δείτε το διάγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή είναι τώρα – βέβαια ξεκίνησε και από πολύ αρνητικότερο σημείο η Ελλάδα - αλλά είναι εντυπωσιακή. Έχουμε κάνει το πρόγραμμα του δανείου, δηλαδή το να μη δημιουργούμε νέο χρέος, το πετυχαίνουμε. Το να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, είμαστε κοντά. Δεν είναι απλώς ότι περιμένουμε να πάρουμε τα 31,5 δισεκατομμύρια, που σημειωτέον είναι και άλλες δύο δόσεις. Είναι η δόση του Σεπτεμβρίου και η δόση του Δεκεμβρίου. Μικρότερες αλλά σημαντικότατες.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει εθνική ανεξαρτησία με δυο εκατομμύρια Έλληνες έτοιμους να πεθάνουνε ή να μην έχουν να πάρουν πετρέλαιο;
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, αλλά όταν καταφέρνεις να μη δημιουργείς νέο χρέος κάθε ημέρα που περνάει, είσαι πιο κοντά στην ανεξαρτησία σου.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αυτό είναι αλήθεια, εφόσον όμως δεν προσθέτεις και άλλους, και άλλους, και άλλους πεινασμένους, και άλλους οργισμένους και άλλους άνεργους …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα, εκεί θα φανεί ότι κερδίζουμε το στοίχημα, όταν αναστρέψουμε αυτόν τον δείκτη. Όταν αρχίσουν να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάνονται. Και αυτό θα γίνει μέσα στον επόμενο χρόνο.
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Αυτό που λέγεται ως σενάριο τμηματικής καταβολής της δόσης…
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν το συζητάμε και νομίζω ότι ήταν σαφέστατος και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τελικά λεφτά μέχρι πότε έχουμε, γιατί μας έχει πιάσει ένα άγχος πότε θα πάρουμε τη δόση. Μέχρι 15 Νοεμβρίου…
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Το έχει πει ο Πρωθυπουργός σε γερμανική εφημερίδα …
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οπότε μέσα στο Νοέμβριο θα κριθούν όλα.
ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα είναι θέμα πλέον μιας, δύο ημερών …
ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Νομίζω ότι το είπε και ο υπουργός, όταν θα φύγει ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες πρέπει να το έχει κλείσει.
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πρέπει να πάρετε μια απόφαση όμως, διότι η κυβέρνηση αυτή παίρνει κόστος για μέτρα που θα πάρει. Τέσσερις μήνες τώρα εισπράττει κόστος για μέτρα που θα πάρει..
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αλλά, δεν είναι χωρίς λόγο αυτές οι σκληρές διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και οτιδήποτε. Παλεύουμε για το καλύτερο και το δικαιότερο δυνατό αποτέλεσμα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου