Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

21 Οκτ 2012

Αρβελέρ: Ο Θεοδωράκης, ο κακομοίρης έχει αρχίσει να λέει διάφορα…

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο maga.gr η βυζαντινολόγος, καθηγήτρια και ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Μεταξύ άλλων η κ. Αρβελέρ λέει ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται μόνο από τους Έλληνες. «Μόνο από τους Έλληνες και επιμένω. Όταν έρχομαι στην Ελλάδα, με πιάνουν οι δημοσιογράφοι και με ρωτούν “κυρία Αρβελέρ, δεν υπάρχουν πια φιλέλληνες;”. Εγώ τους ρωτώ “Έλληνες υπάρχουν;”

Για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας η καθηγήτρια και ακαδημαϊκός τονίζει ότι δεν κυβερνά η Τρόικα. «Όταν ζητάς λεφτά από κάποιον πρέπει να μπορέσεις να τα επιστρέψεις. Έχουν ανθρώπους τεχνοκράτες που σου λένε, αυτό και αυτό κάνε. Κάνε ό,τι θέλεις. Δεν διοικεί η τρόικα, αλλά στην τρόικα δεν είναι βλάκες να πιστέψουν αυτά που λες,», σημειώνει.
Για την προοπτική της χώρας η κ. Αρβελέρ, εκφράζει τους φόβους της ότι θα οδηγηθεί εκτός ευρώ: «Εγώ φοβάμαι ένα πράγμα. Η τρόικα ανεβάζει κάθε φορά τον πήχη. Από τα 11 δις πήγε τώρα στα 18 δις. Κατά τα θέσμια, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να μας διώξουν, πρέπει να φύγουμε από μόνοι μας. Όταν ανεβάζουν τόσο τον πήχη, η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει αυτοβούλως.»
Τάσσεται επίσης υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, λέγοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να το τολμήσουν. «Ή προηγείσαι της κοινωνίας ή όχι. Όταν είσαι πολιτικός πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από την κοινωνία, όχι ένα βήμα πίσω. Αν ακούς αποκλειστικά την κοινωνία τότε τι δουλειά κάνεις;», διερωτάται και αφηγείται έναν προσωπικό διάλογο που είχε με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο:
«Μια μέρα έτρωγα με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και του λέω “ακούστε Μακαριότατε, είναι ευκαιρία να χωριστεί η εκκλησία από το κράτος”. Με ρωτάει “γιατί το λέτε αυτό;”. Απαντώ “το λέω γιατί έχετε σχεδόν το 1/3 της Ελλάδας ως περιουσία χωρίς να πληρώνετε όλους τους φόρους που χρειάζονται και επιπλέον παίρνετε από το κράτος τους μισθούς, παρόλες τις κηδείες και τα ευχέλαια. Αν φύγετε τώρα θα μπορείτε να πείτε στο κράτος: αυτά είναι δικά μου. Να τα πάρετε και ας χάσετε τις πέντε πεντάρες του μισθολογίου. Αν περιμένετε, όταν θα γίνει το κτηματολόγιο, δεν έχετε χαρτώα δικαιώματα. Θα γίνουν εξελειμματικές στάσεις”. Εξελειμματικές στάσεις στο Βυζάντιο ήταν αυτές οι περιουσίες οι οποίες δεν είχαν χαρτώα δικαιώματα και κληρονόμους και τις έπαιρνε το κράτος. Μου απαντάει ο Χριστόδουλος “για αυτό δεν θα γίνει ποτέ κτηματολόγιο”.
Η άποψη της για την εκκλησία εκφράζεται και σε μία άλλη φράση της: «Η εκκλησία καταράστηκε τον Βολταίρο, καταράστηκε τον Ρήγα. Τι συζητάμε τώρα.»
Για τους πνευματικούς ανθρώπους και τη στάση τους στην κρίση, όταν η δημοσιογράφος αναφέρει τον Μίκη Θεοδωράκη η κ. Αρβελέρ λέει: «Ο Θεοδωράκης ο κακομοίρης έχει αρχίσει να λέει διάφορα… Τα έχει βάλει και με τους Εβραίους. Δεν είναι η δουλειά του. Ο Θεοδωράκης είναι να ακούς τις μουσικές του και να νιώθεις τον Ωρωπό. Δεν είναι να τον βάλεις να μιλήσει.»

 

http://www.lifo.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου