Tο ρομποτικό όχημα Curiosity (Περιέργεια) της ΝΑΣΑ ανέπτυξε με επιτυχία, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, για πρώτη φορά τις υψηλής ισχύος ακτίνες λέιζερ για να αναλύσει την περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, των πετρωμάτων του Aρη.
Το ρομποτικό όχημα στόχευσε το πέτρωμα το οποίο βαφτίστηκε «Στέψη»- μεγέθους γροθιάς- με 30 παλμούς για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των 10 δευτερολέπτων, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο κέντρο Jet Propulsion Laboratory κοντά στο Λος Aντζελες.
Κάθε παλμός προσφέρει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βατ ενέργειας για περίπου πέντε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και η ισχυρή έκρηξη φωτός στην επιφάνεια του βράχου αποκαλύπτει λεπτομέρειες της βασικής χημείας του.
Το πείραμα καταγράφηκε από το συνδυασμένο σύστημα, που ονομάζεται Χημεία-και-κάμερα (ChemCam) και το οποίο είναι ικανό να διακρίνει περισσότερα από 6.000 διαφορετικά μήκη κύματος στο υπεριώδες, υπέρυθρο και ορατό φάσμα του φωτός και έχει σχεδιαστεί για να λάβει περίπου 14.000 μετρήσεις.
Η συγκεκριμένη τεχνική ChemCam έχει χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει τη σύνθεση των υλικών σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος, όπως το εσωτερικό των πυρηνικών αντιδραστήρων και ο πυθμένας της θαλάσσιας αβύσσου. Η τεχνολογία αυτή έχει επίσης πειραματικές εφαρμογές σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην ανίχνευση του καρκίνου.
Ο σκοπός της αρχικής χρήσης του λέιζερ ήταν ένα είδους πρακτικής εξάσκησης για να αποδείξει αν είναι όλα έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση της πραγματικής διερεύνησης της γεωλογίας του Κόκκινου Πλανήτη.
Ωστόσο, οι επιστήμονες θα εξετάσουν τα δεδομένα που λαμβάνουν για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του βράχου, τον οποίο οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ονόμασαν «Στέψη».
Το μέλος της ερευνητικής ομάδας Σιλβέστρ Μόρις του ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας είπε ότι εξεπλάγη από την επιτυχία καθώς τα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα από τις δοκιμές στη Γη.
Το ρομποτικό όχημα Curiosity προσεδαφίστηκε στον Aρη στις 6 Αυγούστου μετά από οκτώ μήνες, και 354 εκατομμύρια μίλια ταξίδι. Η αποστολή του είναι η πιο ακριβή και τεχνολογικά προηγμένη που εστάλη ποτέ από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη.
Η διετή αποστολή του έχει ως στόχο να εξακριβώσει εάν ο πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου