Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

1 Ιουλ 2012

Ξανθιά ή… μελαχρινή;


Εσείς πώς την προτιμάτε; Ξανθιά ή μαύρη, με ή χωρίς αλκοόλ, σε κουτάκι, μπουκάλι ή στο ποτήρι, αλλά πάντα δροσερή και αφρώδης, η μπύρα αποτελεί το πιο δημοφιλές ποτό ... Ποια είναι τα συστατικά της; Πόσες θερμίδες περιέχει κάθε τύπος της; Κάνει καλό στην υγεία και σε ποιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί τα οφέλη της; Ποια είναι η ενδεικνυόμενη κατανάλωση; Εδώ θα τα μάθετε όλα!

Μπύρα: Μια παλιά συνταγή...

Τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, αφού οι Σουμέριοι ανέπτυξαν τη σφηνοειδή γραφή, κατέγραψαν λεπτομερείς και εξειδικευμένες οδηγίες για την παραγωγή μπύρας. Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας είναι: το νερό, το κριθάρι (ή και μείγμα δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη), ο λυκίσκος και η μαγιά.

Το 90%-93% της μπύρας είναι νερό, γι' αυτό οι ζυθοποιοί θέτουν υψηλές προδιαγραφές για την ποιότητά του. Το μυστικό όμως είναι ότι κάθε τύπος μπύρας παρασκευάζεται από συγκεκριμένο τύπο νερού. Το κριθάρι είναι η πηγή αμύλου από την οποία παρασκευάζεται η βύνη ενώ τα άνθη του θηλυκού φυτού λυκίσκου είναι αυτά που προσδίδουν στη μπύρα το χαρακτηριστικό άρωμά της. Τέλος, η μαγιά είναι ένα είδος μύκητα που ζυμώνει τα σάκχαρα των δημητριακών, δηλαδή τα μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ουσίες. Η επιλογή της μαγιάς έχει άμεση επίδραση στη γεύση της μπύρας.

Μπύρα και στην υγειά σας...

Η διατροφική αξία της μπύρας, εκτός από τα περιεχόμενα δημητριακά, συνοψίζεται κυρίως στη μαγιά. Η μαγιά της μπύρας περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2 και νιασίνη σε μεγάλες σχετικά ποσότητες. Επομένως, η κατανάλωση της μαγιάς της μπίρας προσφέρει στον οργανισμό όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών Β (π.χ ενδυνάμωση του νευρομυϊκού συστήματος, επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, ευεξία κ.α), οι οποίες μαζί με το ιχνοστοιχείο χρώμιο (το οποίο επίσης περιέχεται στη μαγιά της μπίρας) αποτελούν έναν από τους κύριους ρυθμιστές του σακχάρου στον οργανισμό μας.

Έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μπύρα συγκεκριμένα, περιέχει το μικρότερο ποσοστό αλκοόλ και, όπως όλα τα αλκοολούχα, καταναλισκόμενη σε μικρές ποσότητες (περίπου ένα ποτήρι την ημέρα) αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, «καλής χοληστερόλης», στο αίμα. Παράλληλα απεδείχθη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στην περίπτωση της μπύρας, οι διαιτητικές ίνες των δημητριακών και κυρίως του κριθαριού, λόγω του ότι επιβραδύνουν την διάσπαση και απορρόφηση των τροφών, μειώνουν την παραγωγή της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη).

Τι σημαίνει όμως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ;

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση ενός έως δυο αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες ημερησίως. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση 30 gr αλκοόλης και 20 gr αντίστοιχα ή στην προκειμένη περίπτωση, 2 ποτήρια μπύρας για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες, αν θεωρήσουμε ότι ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 12-14 γραμ. αλκοόλ.

Γενικά ξανθή ή μαύρη ή κόκκινη, η μπίρα διεγείρει την όρεξη και εξευγενίζει τις γεύσεις των τροφών. Πόσες θερμίδες όμως μας παρέχει το κάθε είδος;

Πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας δεν ενισχύει την αύξηση του βάρους. Συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά, περιέχει λιγότερες θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το αλκοόλ και όχι από τους υδατάνθρακές του κριθαριού όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, ένα δροσιστικό ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπύρας περιέχει περίπου 110 θερμίδες, ένα ποτήρι μαύρης μπύρας περιέχει περίπου 160 θερμίδες. Τέλος οι light επιλογές κυμαίνονται στις 80 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ οι μη αλκοολούχες μπύρες αποδίδουν περίπου 40 θερμίδες. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, που έχει ως βάση ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, μπορεί να σας φανερώσει κάθε φορά το θερμιδικό περιεχόμενο της μπύρας σας εάν ξέρετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, προσθέτοντας στο τελικό αποτέλεσμα και 30-40 θερμίδες που αποδίδονται κατά μέσο όρο από τους υδατάνθρακες.

Παράδειγμα: Πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ 4%;

4 * 250/100 = 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ποτήρι

10 * 7 = 70 θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ

70+(30 ή 40) = 110 θερμίδες συνολικά ανά ποτήρι

*Πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου