Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

1 Ιουλ 2012

Θεραπεία «απο-πληροφόρησης»!

Από τη Λιζέττα Σταύρου

Σήμερα υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται πολύ για την υγεία τους και ενημερώνονται συστηματικά για σχετικά θέματα. Αυτό οφείλεται ασφαλώς και στην εκλαΐκευση της ιατρικής, που γίνεται τόσο από εφημερίδες και περιοδικά (εξειδικευμένα και μη), αλλά και από ειδικές εκπομπές από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Ωστόσο, η μεγάλη πληροφόρηση δε σημαίνει αναγκαστικά και σωστή πληροφόρηση ή ξεκαθάρισμα γνώσεων. Αντίθετα, μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς, πολλές φορές οι συμβουλές σε θέματα υγείας συχνά αντιφάσκουν ή αλληλοσυγκρούονται στα διάφορα περιοδικά οι στις συζητήσεις ειδικών στα τηλεοπτικά πάνελ. Το αποτέλεσμα; Εμείς, ως αναγνώστες ή ακροατές να τα χάνουμε και να αναρωτιόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε. Ποιον να πιστέψουμε; Σε ποιον να απευθυνθούμε; Με λίγα λόγια, πρέπει να μπορούμε να διαβλέπουμε την αλήθεια, να επιλέγουμε τις πιο κατάλληλες για την περίπτωσή μας συμβουλές και κυρίως να αποφεύγουμε οποιαδήποτε πληροφορία που δεν προέρχεται από κάποιον ειδικό.

Να επισημάνουμε εδώ ότι η εκλαΐκευση της ιατρικής χρησιμεύει κυρίως για να μάθουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας, να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να ανησυχούμε και πότε όχι για ένα πρόβλημα υγείας, να εφαρμόζουμε απλούς και βασικούς κανόνες για τη διατήρηση της υγείας μας και όχι να κάνουμε διάγνωση στη θέση του γιατρού. Αυτό σίγουρα δεν ωφελεί σε τίποτα!

Ούτε, βέβαια, και η προσπάθεια να θεραπεύσουμε κάποια ασθένεια σύμφωνα με τις οδηγίες ενός αναγνώσματος ή μιας τηλεοπτικής εκπομπής ή το να απαιτούμε από το γιατρό μας μια συγκεκριμένη θεραπεία που διαβάσαμε σε ένα άρθρο πιστεύοντας ότι είναι η καταλληλότερη για μας...

Για να μην κάνουμε τα παραπάνω λάθη, που δυστυχώς συμβαίνουν συχνά, παραθέτουμε στη συνέχεια ένα δεκάλογο που θα βοηθήσει να ξεχωρίζουμε τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα μιας πληροφορίας από την παραπληροφόρηση.

«Φραγή» στην πληροφόρηση

1. Διατηρήστε τις επιφυλάξεις σας σε κάθε εντυπωσιακή ανακάλυψη πριν αυτή γίνει γνωστή στον ιατρικό κόσμο μέσω αυστηρά επιστημονικών δημοσιεύσεων.
2. Μην ενθουσιάζεστε με όλες τις «οριστικές», «εύκολες» ή «στο χέρι του καθένα» θεραπείες, ιδιαίτερα αν αναφέρονται σε χρόνιες ή σοβαρές παθήσεις. Η κατάσταση της υγείας δεν είναι κάτι το πολύ απλό και κανείς γιατρός δεν έχει το μαγικό ραβδί.
3. Μην παρασύρεστε από ειδήσεις που μιλάνε για...θαύματα!
4. Όταν ενημερώνεστε από το περιοδικό σας για μια νέα θεραπεία, που βρίσκεται όμως ακόμα σε πειραματικό στάδιο, μην τη ζητάτε επίμονα από το γιατρό σας, γιατί δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Θα εφαρμοστεί μόλις τελειώσουν όλα τα τεστ και θα επισημοποιηθούν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του παρασκευάσματος ή της μεθόδου.
5. Μάθετε να διακρίνετε τις ειδήσεις που χαρακτηρίζονται ως «ξένες δημοσιεύσεις» και αποτελούν έμμεση ή και άμεση διαφήμιση. Πρόκειται για έναν τρόπο στο οποίο καταφεύγουν πολλές εταιρείες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Σίγουρα και η διαφήμιση είναι πληροφορία και μπορεί να φανεί χρήσιμη. Όμως, καλό είναι να ξέρετε ότι αποβλέπει κυρίως στην προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας.
6. Κάθε σοβαρή εταιρεία σίγουρα ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας στη διαφήμιση. Όμως, διαφήμιση δε σημαίνει «πραγματικότητα». Σκεφθείτε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ: δίνει μια ιδέα για το προϊόν, όχι όμως και την τεχνική ανάλυσή του.
7. Κάθε συμβουλή και υπόδειξη για την υγεία και την ομορφιά πρέπει να εξατομικεύεται. Οι συμβουλές που πραγματικά απευθύνονται σε όλους είναι ελάχιστες, οι οποίες όμως επίσης πρέπει να υιοθετούνται με ευφυΐα και λογική. Μην είστε, λοιπόν, παθητικά όργανα, αλλά γίνετε πρωταγωνιστές της ευεξίας σας.
8. Έχετε πάντα κατά νου τη μεγάλη αλήθεια που δίδαξε ο Σωκράτης, δηλαδή το «γνώθι σ’ αυτόν». Γιατί μόνο μέσα από αυτή τη γνώση θα μπορέσετε να έχετε οφέλη από τις συμβουλές υγείας, οι οποίες –εκτός των άλλων– πρέπει να σας βοηθούν να γνωρίζετε και τον εαυτό σας.
9. Πάψτε να πιστεύετε ότι πάσχετε κι εσείς από κάθε ασθένεια για την οποία διαβάζετε κάπου, εντοπίζοντας μάλιστα και τα συμπτώματα. Καλό είναι να αποφεύγετε την πιο κοινή αρρώστια, τη «διάγνωση».
10. Το να έχετε και να διατηρείτε την υγεία σας είναι κάτι πιο απλό αλλά και πιο περίπλοκο απ’ ό,τι πιστεύετε. Και οι συμβουλές από εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο και τηλεόραση μπορούν να σας βοηθήσουν πραγματικά μόνο όταν δεν τις παίρνετε σαν συνταγές και υποδείξεις που πρέπει να ακολουθήσετε τυφλά και με παθητικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου