Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

13 Μαρ 2012

Κ.Μαρκόπουλος προς Γ.Μπαμπινιώτη για τις μετεγγραφές των σπουδαστών


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Εύβοιας, Κώστας Μαρκόπουλος σχετικά με τα προβλήματα στις διαδικασίες μετεγγραφών σπουδαστών μεταξύ Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με επιπλέον κίνδυνο για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Η ερώτηση έχει ως εξής:
Επανέρχομαι εκ νέου, σε συνέχεια προηγούμενης μου Ερώτησης σχετικά με τις αρρυθμίες και αδικίες που προκαλούσε ο νόμος 3879/10 (Αρ. Πρωτ 7847/15-12-2010), στις διαδικασίες μετεγγραφών μεταξύ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η απουσία οποιασδήποτε διορθωτικής αντίδρασης ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης από το Υπουργείο σας, διατηρεί το άδικο καθεστώς προκαλώντας πολλά προβλήματα σε οικογένειες σπουδαστών, αλλά και επιβαρύνοντας της όχι μόνο οικονομικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνοντας και την υγεία των σπουδαστών. Σας υπενθυμίζω ότι με το σχετικό με τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, άρθρο 25, παράγραφο 1, καθορίζεται η ομαδοποίηση των ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου Αττικής, ως τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Χαλκίδας, αγνοώντας την όποια χωροταξική διάσταση, κυρίως ως προς το ΤΕΙ Χαλκίδας στην Εύβοια.

Η δε ιδιότητα μου ως ιατρός δεν μου επιτρέπει να αγνοήσω αιτήματα για αλλαγές στο νόμο αυτό για τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., που ουσιαστικά αναδεικνύουν τις αρρυθμίες του νόμου και μάλιστα σε αυτήν την περίπτωση με κίνδυνο στην υγεία των σπουδαστών. Αναφέρομαι στο αίτημα που διατυπώθηκε με την Αρ. Πρωτοκόλλου. Νο. 50 της 5ης Μαΐου 2011 επιστολή της Εταιρείας Νόσου Κοιλιοκάκης προς το κ. Σερέτη Ανδρέα, Πρόεδρο του ΚΕ.Σ.Υ. (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), με την οποία ο αρμόδιος Σύλλογος των πασχόντων από τη νόσο ζητά να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους φοιτητές ως προς τις χωροταξικές επιλογές.
Οι υποψήφιοι και υπάρχοντες σπουδαστές, πάσχοντες από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στην γλουτένη), δεν χρήζουν διαφορετικής μεταχείρισης και ως εκ τούτου δεν έχουν το δικαίωμα φοίτησης κοντά στον τόπο μόνιμης διαμονής τους και στην οικογένεια τους, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά η σωματική τους υγεία.
Η νόσος της κοιλιοκάκης προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πίτσες, τυρόπιτες, είδη ζαχαροπλαστικής, και σε πολλά βιομηχανοποιημένα προϊόντα). Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία θεωρεί τη γλουτένη ως ένα από τα 8 αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων και ότι από τον Ιανουάριο 2012, όλοι οι κατασκευαστές τροφίμων (βιομηχανοποιημένων ή μη) είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν εάν είναι άνευ γλουτένης ή όχι, ώστε να προστατέψουν την δημόσια υγεία. Σήμερα, τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν είναι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις διατροφικές τους ανάγκες.
Με βάση μελέτες, εκτιμάται ότι 1:100 (ένας στους εκατό) του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο της κοιλιοκάκης. Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων είναι σήμερα εξαιρετικά χαμηλός. Πρόκειται όμως για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με σοβαρές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα, π.χ. προβλήματα ανάπτυξης για τα παιδιά, αναιμία, οστικά προβλήματα, διαβήτη, νευροπάθειες, ανεξήγητη στειρότητα, αλλά ακόμη και σε λεμφώματα ή καρκίνο του εντέρου, εφόσον κάποιος δεν ακολουθεί δίαιτα άνευ γλουτένης.
Συνεπώς, τη νόσο λοιπόν μπορεί να τη διαχειρισθεί επιτυχώς ο ασθενής ΜΟΝΟΝ αφαιρώντας πλήρως τη γλουτένη από τη διατροφή του, καθώς μία πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να είναι τοξική για τα άτομα με κοιλιοκάκη (π.χ. ακόμη και ψίχουλα από σιταρένιο ψωμί).
Συνεπώς, είναι εμφανές ότι η κοιλιοκάκη επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του σπουδαστή, καθώς η εστίασή του στη φοιτητική εστία και η γενικότερη διατροφή του σε εστιατόρια και χώρους γρήγορης εστίασης είναι εξαιρετικά δυσχερής, εφόσον η λήψη έστω και ελάχιστης ποσότητας γλουτένης συνδέεται με την άμεση παθολογική καταστροφή του πεπτικού συστήματος.
Η εφαρμογή των προαναφερομένων διατάξεων του εν λόγου νόμου, και ειδικότερα σε ότι αφορά κατοίκους της Εύβοιας, αγνοεί παντελώς κριτήρια όπως ο τόπος μόνιμης διαμονής των σπουδαστών, πόσο μάλλον και θέματα υγείας για κατηγορίες σπουδαστών που πάσχουν από κοιλιοκάκη και που θα πρέπει να λαμβάνεται ειδική διατροφική μέριμνα, με μέριμνα κυρίως των οικογενειών τους. Η λειτουργία του νόμου έχει οδηγήσει σε μετεγγραφές που δεν εξυπηρετούν τον αρχικό σκοπό της σχετικής ρύθμισης, αλλά αντιθέτως προκαλούν προβλήματα σε πολλές οικογένειες, και μάλιστα σε μία εποχή με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες για τις οικογένειες πολλών σπουδαστών, που επιχείρησαν να φέρουν τα παιδιά τους κοντά στα σπίτια τους, είτε για να εξοικονομήσουν χρήματα, είτε για να προστατεύσουν την υγεία τους.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου σας να θεσμοθετήσει νέα διορθωτική διάταξη που θα αντιμετωπίζει τις αρρυθμίες του νόμου;
2. Ποιά είναι η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης μονοδιάστατης διάταξης της παραγράφου 1, του άρθρου 25 του Ν. 3879/10 που οδηγεί σε σημαντική ταλαιπωρία, αλλά και σε κίνδυνο για την υγεία πολλών σπουδαστών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου