Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

5 Μαΐ 2015

Οι ευσεβείς πόθοι των χρηστών του Facebook

Οι χρήστες του Facebook με τη λεγόμενη «προκατάληψη της αισιοδοξίας» (optimistic bias) πιστεύουν ότι είναι λιγότερο πιθανό από ό, τι άλλοι χρήστες να βιώσουν cyberbullying, κατάθλιψη και άλλες αρνητικές κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις από τη χρήση του site, σύμφωνα με μια μελέτη του Dartmouth-Cornell.


Η μελέτη δείχνει ότι η προκατάληψη της αισιοδοξίας ή μια εγγενής τάση να φαντάζονται μελλοντικά γεγονότα υπό ένα ευνοϊκό φως που ενισχύει τον θετικό αυτοσεβασμό -με άλλα λόγια, τους ευσεβείς πόθους- αφήνει τους χρήστες του Facebook ευάλωτους στην αρνητική πραγματικότητα των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν σημαντικές και νέες αποκλίσεις στο πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τους άλλους σχετικά με τα θετικά και τα αρνητικά αποτελέσματα της χρήσης του Facebook» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Sunny Jung Kim, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Ψυχιατρικό Κέντρο Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Dartmouth.
Πιο ειδικά, επισημαίνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών αναφέρει τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από τη χρήση του Facebook και άλλων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, που κυμαίνονται από τις επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση έως το cyberbullying.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ρώτησαν 237 ενεργούς χρήστες του Facebook μεταξύ των ηλικιών 18 και 37 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη δική τους πιθανότητα και των άλλων ανθρώπων να βιώσουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα στο Facebook. Επίσης, κλήθηκαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα να υποστηρίζουν τους κανονισμούς του Διαδικτύου, την προσωπική συμμετοχή τους στο Facebook και τη στάση τους απέναντι στη χρήση του Facebook.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι χρήστες του Facebook με προκατάληψη αισιοδοξίας τείνουν να υποστηρίζουν τους κανονισμούς του διαδικτύου για την προστασία άλλων χρηστών από την κοινωνική απομόνωση, αν και όχι από ψυχολογικά αρνητικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Η έλλειψη υποστήριξης όσον αφορά την ψυχολογική βλάβη κυριαρχεί επειδή υποτιμάται η σημασία της, λένε οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι οι χρήστες του Facebook που βλέπουν το site αρνητικά ή που το χρησιμοποιούν σπάνια σκέφτονται ότι οι άλλοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό από ό, τι οι ίδιοι να έχουν θετικές εμπειρίες στην περιοχή. «Όταν φαινομενικά θετικά αποτελέσματα, όπως η λήψη κοινωνικής υποστήριξης από τους φίλους στο Facebook, θεωρούνται ότι είναι ασυνήθιστα και άνευ σημασίας για τον εαυτό τους, η κατεύθυνση της προκατάληψης της αισιοδοξίας για αυτά τα αντικειμενικά θετικά αποτελέσματα μπορεί να μετριαστεί ή ακόμα και να αναστραφεί» σημειώνει η Kim.
Οι ευσεβείς πόθοι των χρηστών του Facebook «Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι ακόμα πρόωρο να ισχυρίζονται ότι η χρήση του Facebook αποτελεί προγνωστικό παράγοντα των ακραίων φαινομένων όπως κλινική κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας, μια αυξανόμενη γραμμή της έρευνας δείχνει ότι τα αρνητικά γεγονότα, όπως το cyberbullying μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης και προβλημάτων χρήσης ουσιών» τονίζει η Kim.

Χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας η βλάβη αυτών των κρίσιμων γεγονότων μπορεί να είναι σοβαρή. Αυτό συμβαίνει κυρίως για εκείνους που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, στην οποία αυτή η προκατάληψη της αισιοδοξίας για τα γεγονότα του κινδύνου μπορεί να τους αφήσει απροετοίμαστους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Facebook μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή συναισθηματικής στήριξης μεταξύ των χρηστών και ως πλατφόρμα για τη διάδοση μηνυμάτων προστασίας της υγείας για την πρόληψη αρνητικών ψυχολογικών συνεπειών της χρήσης του Facebook.

* Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου