Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

4 Οκτ 2014

Προσωπικότητες: Σάκης Καράγιωργας (1930-1985)

Ο Σάκης Καράγιωργας  γεννήθηκε το 1930 στον Πύργο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του έζησε, σε μια ταραγμένη εποχή, τα μαθητικά του χρόνια.(Ο ίδιος σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα αναφέρει ότι το πρώτο πράγμα που θυμάται από τη ζωή του είναι ο συναγερμός στις 10 η ώρα της 28ης Οκτωβρίου 1940).

Πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια  και με την οικονομική συνδρομή ενός θείου του το 1949,αφού τελείωσε την Μέση Εμπορική στον Πύργου, γράφτηκε στην Ανωτέρα Βιομηχανική Σχολή της Αθήνας ,ως αριστούχος της μέσης εκπαίδευσης. Παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτέρα Βιομηχανική, έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική. Φοίτησε παράλληλα και στις δύο σχολές από τις οποίες και αποφοίτησε.
Μετά από εξετάσεις εργάσθηκε για ένα διάστημα το 1955 στο Υπουργείο Συντονισμού και κατόπιν στην Τράπεζα  της Ελλάδος. Το 1959 ,με υποτροφία του ΙΚΥ στη Δημόσια Οικονομική ,αναχωρεί  για το  Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές, τις οποίες και ολοκλήρωσε το 1962, λαμβάνοντας το διδακτορικό του στη Δημόσια Οικονομική.

To 1963 τον βρίσκει επιμελητή στην έδρα της Εφαρμοσμένης Οικονομικής στην  Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, ενώ επί κυβέρνησης Ένωσης Κέντρου ορίζεται γενικός γραμματέας της οικονομικής εξ υπουργών επιτροπής. Παράλληλα προετοιμάζει την επί υφηγεσία διατριβή του, που θα υποστηρίξει στην ΑΣΟΕΕ το 1964.

Ο Σάκης Καράγιωργας αποσπάστηκε το 1964 στο “Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών” (ΚΕΠΕ) και όντας υφηγητής της Δημόσιας Οικονομικής , συνεργάσθηκε στην κατάρτιση του πρώτου πενταετούς προγράμματος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας (1966-1970), συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία σύνταξής του.

Το 1965 συμμετέχει μαζί με άλλους διανοούμενους στην ίδρυση του πολιτικού ομίλου “Αλέξανδρος Παπαναστασίου” και αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού “Νέα Οικονομία”. Τον 1966 τον βρήκε εκλεγμένο έκτακτο καθηγητή της Δημόσιας Οικονομίας στην Πάντειο ΑΣΠΕ. Σε σύντομο διάστημα κυκλοφόρησαν και τα πρώτα πανεπιστημιακά του εγχειρίδια.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, πρωτοπόρησε στη συγκρότηση της “Δημοκρατικής Άμυνας” και αντιστάθηκε από την πρώτη μέρα ενεργά στις προσπάθειες για πτώση της χούντας.

Τον Ιούλιο του 1969 εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που προοριζόταν για αντιστασιακή δράση της οργάνωσης κατά του καθεστώτος. Συνελήφθη και βαριά τραυματισμένος βασανίσθηκε απάνθρωπα. Ακολούθησε η δίκη της “Δημοκρατικής Άμυνας” και καταδίκη του από το Έκτακτο Στρατοδικείο τον Απρίλιο του 1970 σε ισόβια, ποινή που εξέτισε ως την αμνηστία του 1973.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Καράγιωργας επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο. Στρατεύθηκε σε αρχική φάση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά σύντομα απογοητεύτηκε και αποχώρησε. Συμμετείχε σε αναρίθμητες εισηγητικές επιτροπές και εκλεκτορικά σώματα, προώθησε την εκλογή νέων επιστημόνων και μέσω αυτών την αναπαραγωγή νέας γνώσης στην οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Πετραλιάς ,καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφει για τον Σάκη Καράγιωργα: “...Ο Σάκης Καράγιωργας είναι, ίσως, ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους πανεπιστημιακούς οικονομολόγους στο διεθνή χώρο, ο οποίος, αν και καταξιωμένος στην ορθόδοξη ακαδημαϊκή κοινότητα της Δημόσιας Οικονομικής, προχωράει, μέσα από την ίδια του την ερευνητική εργασία, στην αξιοποίηση της μαρξιστικής οικονομικής σκέψης. Η προσπάθειά του, ιδίως στην μεταδιδακτορική περίοδο, κορυφώνεται στη συγγραφή μιας πραγματείας περί Δημόσιας Οικονομικής ,σε τρία μέρη ,της οποίας το τρίτο μέρος δεν πρόφτασε να δημοσιευθεί. Η πραγματεία αυτή , πρωτοποριακή σε σύλληψη και περιεχόμενο και με διεθνή επιστημονικά μέτρα σύγκρισης, αποτελεί και θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια να αποτελεί ορόσημο για την πανεπιστημιακή διδασκαλία και έρευνα σε θέματα που αφορούν την οικονομική και πολιτική διάσταση των λειτουργιών του σύγχρονου κράτους...”.

Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται: «Δημόσια Οικονομική :τόμος 1ος: Οι οικονομικές λειτουργίες του κράτους, τ. 2ος Οι Δημοσιονομικοί θεσμοί», «Οι διαστάσεις της φτώχειας στην Ελλάδα», «Μελέτες-Άρθρα-Ομιλίες».

Μετά το θάνατό του συστήθηκε το «Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα» με σκοπό την ανεύρεση, καταγραφή και έκδοση του έργου του Σάκη Καράγιωργα.


http://vivliothiki-pirgou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου