Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Ιουν 2014

Oι φευγάτοι, οι μπαλαντέρ και οι καραμπόλες του ανασχηματισμού!

 Τον «οδικό χάρτη» με τις πολιτικές και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στην κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις τριπλές εκλογές του Μαΐου, εξετάζουν στη «λεπτομέρειά» του αυτό το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Η πιθανή μετάβαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος και η κατάληξη στα πρόσωπα-κλειδιά του υπουργείου θα «επιτρέψει» τις επόμενες κινήσεις στο παζλ του ανασχηματισμού, που οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος φιλοδοξούν ότι θα ολοκληρώσουν εντός των προσεχών ημερών (ει δυνατόν μέχρι του Αγίου Πνεύματος).

Στον ίδιο «χάρτη» οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σημειώνουν και τις αλλαγές στις διοικήσεις των μεγάλων Οργανισμών αλλά και τον ορισμό του νέου Επιτρόπου - αν δεν αποφασιστεί η παραμονή της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες (ήδη πάντως συζητούν με τους Ευρωπαίους για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας). Ποιοι μένουν ή μετακινούνται, φεύγουν ή έρχονται:

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το «δίδυμο» του Κ. Μητσοτάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου μπορεί να παραμείνει, αν και για τη θέση του υπουργού ακούγεται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συζητείται πάντως η αναβάθμιση σε αναπληρώτρια υπουργό της κ. Χριστοφιλοπούλου για το Δ. Διοίκησης ή το Παιδείας. Από το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται ότι αποχωρεί ο Γ. Μιχελάκης, όπως και ο αν. υπουργός Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος διεκδικεί τη μετάβασή του στο Υγείας. Στο Εσωτερικών δεν αποκλείεται να επιστρέψει σε θέση υπουργού ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Η πιθανή αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Υγείας (ο Αδωνις Γεωργιάδης λέγεται ότι προορίζεται για την κοινοβουλευτική μάχη) συνδέεται με το σενάριο για τη μετάβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του νυν εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Αλλαγή φρουράς, όπως όλα δείχνουν, έρχεται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί αποχώρησης του Κ. Χατζηδάκη και του υφυπουργού Θ. Σκορδά (μάλλον μένει ο Ν. Μηταράκης), οι πληροφορίες λένε ότι την ηγεσία μπορεί να αναλάβει είτε ένας από τους Κ. Μητσοτάκη, Μ. Βορίδη είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος (αν και προτείνονται και για το κρίσιμο υπουργείο Εργασίας). Στο Εργασίας αν τελικά αποχωρήσει ο Γιάννης Βρούτσης συζητείται η αναβάθμιση σε αναπληρωτή του Β. Κεγκέρογλου και με υπουργό κορυφαίο στέλεχος (όπως προαναφέραμε).

Σταθερός στο υπουργείο Υποδομών παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπως στο ΥΠΕΚΑ ο Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, αλλά είναι θολό το τοπίο σχετικά με την παραμονή ή όχι του υφυπουργού Συμ. Κεδίκογλου. Αν και κυκλοφόρησε το σενάριο για αλλαγή φρουράς στο Πολιτισμού φαίνεται ότι παραμένει ο Π. Παναγιωτόπουλος και θα οριστεί νέος υφυπουργός, στη θέση του Γ. Ανδριανού. Παρότι εκτιμάται ως θετικό το έργο του Αθ. Τσαυτάρη δεν αποκλείεται να παραδώσει τη σκυτάλη σε νέα ηγεσία - το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και στον Χαράλαμπο Αθανασίου ανατέθηκε προ ημερών η προώθηση σημαντικού έργου.

Τα ηνία του Τουρισμού διατηρεί η Ολγα Κεφαλογιάννη, όπως και του υπουργείου Επικρατείας ο έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Σταμάτης. Δεν αποκλείεται η μετακίνηση από το Ναυτιλίας του Μ. Βαρβιτσιώτη και η έλευση του Κ. Τριαντάφυλλου. Οι «καραμπόλες» μπορεί να φέρουν την αλλαγή στο Μακεδονίας-Θράκης (Θ. Καράογλου) αλλά και σε κορυφαία υπουργεία. Ο Νίκος Δένδιας, που ακούστηκε ότι θα μετακινηθεί για να συμβάλει υπέρ της προώθησης του κυβερνητικού έργου από άλλο κρίσιμο πόστο, μπορεί να παραμείνει στην Κατεχάκη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, διατηρεί την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με υφυπουργούς τους Δ. Κούρκουλα και Α. Γεροντόπουλο, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, παραμένει υπουργός Αμυνας με αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γεννηματά (ερωτηματικό για πιθανή αντικατάσταση του υφυπουργού Θ. Δαβάκη).

Εάν οι αλλαγές στα υφυπουργεία αποδειχθούν σαρωτικές τότε στο νέο σχήμα θα οριστούν ενδεχομένως από τη Νέα Δημοκρατία οι Φωτεινή Πιπιλή, Φεβρωνία Πατριανάκου, Δ. Τζαμτζής κ.ά. και από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές και στελέχη, όπως οι Θάνος Μωραΐτης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιδιώκει δε, την ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στην κυβέρνηση με την αξιοποίηση προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ανοίγει τη συζήτηση για τον Γιώργο Παγουλάτο και άλλους. Οι ραγδαίες εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι απομακρύνουν την αξιοποίηση βουλευτών ή στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου, αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί διαδικασίες εισοδισμού, αντιθέτως απευθύνει πρόσκληση διαλόγου.

Οι «αυτοδιοικητικοί»
Οσον αφορά στελέχη που έδωσαν την αυτοδιοικητική μάχη, ουδείς αποκλείει προς το παρόν να προταθεί η συμμετοχή στην κυβέρνηση στους Αρη Σπηλιωτόπουλο, Γιώργο Κουμουτσάκο - ο επίσης «γαλάζιος» Στ. Καλαφάτης δήλωσε ότι προτιμά την αντιπολιτευτική μάχη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι θα «είναι λάθος το σήμα προς την κοινωνία» να μπουν στην κυβέρνηση αποτυχόντες της αυτοδιοικητικής μάχης - όμως δεν αποκλείουν εξαιρέσεις...

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ

πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου