Ορισμένες σκέψεις μου θέλω να διατυπώσω, τώρα που η μεθόδευση του ακρωτηριασμού της αγοράς βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο.
Αφού απέτυχαν να την γκρεμίσουν εξ ολοκλήρου για να κάνουν real estate, από χρόνια μεθοδεύουν το εναλλακτικό σχέδιο: το γκρέμισμα των εσωτερικών πτερύγων της B΄Φάσης (Κυδωνιατη), για να προχωρήσουν σε άλλες κοστοβορες και βλαπτικές κατασκευές. Και για να το πετύχουν αυτό, μεθοδεύεται η αλλαγή του χαρακτηρισμού του συγκροτήματος από «μνημείο» σε «ιστορικό τόπο».
(Και αν αυτό ακούγεται καλό, ας σκεφθούμε ότι όλη η Χαλκίδα είναι κηρυγμένη ως «ιστορικός τόπος», αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις πρωτοφανείς -σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας- απώλειες του ιστορικού της αποθέματος όλων των εποχών.)
Διότι η στόχευση είναι, όχι απλά το γκρέμισμα των εσωτερικών πτερύγων Κυδωνιάτη (που όπως αποδεικνύει το εμπεριστατωμενο πορισμα του ΤΕΕ/ΠΤ Ευβοιας για την Δ.Αγορά το 2010 ειναι και αδικαιολογητο και προβληματικο απο κάθε αποψη), αλλά νέα έργα, καταστροφικα για την αγορα, περισσότερο καταστροφικά από την καταστροφή της πλατείας Εμπόρων.
Συγκεκριμένα, ο μελετητής του Δήμου, 4 χρόνια πριν, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε το σχέδιό του στο ΚΣΝΜ που εξέτασε το θέμα της αγορας- κατόπιν αίτησης του νυν Δημάρχου. Και αυτό το σχέδιο ήταν:
Πρώτα η κατεδάφιση των εσωτερικών πτερύγων Κυδωνιατη
και μετά άλλα έργα: «πολυλειτουργικό κέντρο» και «συνέχεια του υπογείου πάρκινγκ»
Λεει ο μελετητης: «…Η πλατεία η οποία βρίσκεται μπροστά από την δημοτική αγορά έχει υπόγειο πάρκινγκ. Είχαμε κάνει μια πρόταση την οποία δεν σας τη φέραμε εδώ, εφόσον κατεδαφιστούν αυτές οι δυο πτέρυγες να γίνει μια συνέχεια του υπογείου πάρκινγκ, αλλά όχι σ΄όλη την έκταση της πλατείας αλλά θα μπορούσε να γίνει ένα πολυλειτουργικό κέντρο, το οποίο θα ήταν βυθισμένο κατά κάποιο τρόπο ως προς το επίπεδο του πάρκινγκ του πλαϊνού, έχουμε κάνει και μια τέτοια πρόταση, το οποίο μπορεί ίσως να είναι και μια μελλοντική εξέλιξη, αλλά εν μπάσει περιπτώσει αυτή τη στιγμή ας περιοριστούμε στην κατεδάφιση και τα βλέπουμε μετά.»
Τι είδους πολυλειτουργικό κέντρο είναι αυτό; Από ποιες ανάγκες της πόλης πρόκυψε; Ποια επιτροπη το εισηγηθηκε και ποιό σώμα το ενεκρινε ;
Ποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η πόλη χρειάζεται και άλλο παρκινγκ σε αυτό το σημείο, δηλαδή, περισσότερη κυκλοφορία στην καρδιά της πόλης;
(Και τι θηριώδη έξοδα εκτός των άλλων θα χρειαστούν για την κατασκευή αυτού του υπογείου όταν δεν έχουμε χρήματα για την αποκατάσταση των έτοιμων και γερών κτηρίων της αγοράς;)
Είναι φανερό ότι θα έχουμε να κάνουμε με κατασκευαστικά έργα μόνον για το ιδιοτελές συμφέρον κάποιων, σε βάρος του ιστορικού κέντρου της πόλης. Έργα που θα βλάψουν την πόλη. Δεν θα αναπλαστεί το κέντρο της όπως σήμερα απαιτείται για την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του, αλλά θα επιβαρυνθεί -επιδεινώνοντας την εικόνα του - από κατασκευές και χρήσεις που δεν έχει ανάγκη.
Τελευταία, επειδή υπήρχε ανυνδρία επιχειρημάτων υπέρ αυτής της κατεδάφισης (που σημειωτέον, εκτός από τις βλάβες στις πλάκες, πρόκειται για πολύ γερά κτήρια, διώροφα με υπόγεια και πατάρια) κυκλοφορεί ως επιχείρημα «η αλλαγή των δεδομένων» που, τάχα, επισυνεβη από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ. Και αυτή η αλλαγή είναι η περαιτέρω διάβρωση των πλακών του μπετόν της φάσης Κυδωνιατη. Και με πρόσχημα αυτό επιχειρούν να υποστηρίξουν ότι άλλαξαν οι όροι που επέβαλαν την κήρυξη του κτηριακού συγκροτήματος ως μνημείου.
Έωλες σκέψεις για έωλους σχεδιασμούς!
Δεν είναι η κατάσταση των πλακών που εκτιμήθηκε ως όρος για να κηρυχθεί όταν κηρύχθηκε μνημείο η αγορά.
Δεν είναι καν η καλή κατασκευή όλων των κτισμάτων που επιβεβαιώθηκε από αλλεπάλληλες αυτοψίες και εκθέσεις. Δεν είναι μόνον οι αρχιτεκτονικές και λειτουργικές αξίες που φέρει. Είναι κυρίως ο ιστορικός της ρόλος και ο πολεοδομικός της ρόλος- κέντρο της νεότερης πολης. Μια απλή ανάγνωση του Δ/ματος χαρακτηρισμού της είναι αποκαλυπτική.
Όσον αφορά στις βλάβες των κτισμάτων είναι χαρακτηριστικά τα παρακάτω, απόψεις υπεύθυνων επιστημόνων και επιτροπών:
«Πρέπει όμως, να τονιστεί με έμφαση ότι όλες οι φθορές, βλάβες, αλλοιώσεις, προσθήκες ακόμη και καθαιρέσεις οικοδομικών στοιχείων, είναι πλήρως αναστρέψιμες, μία επιστημονικά σωστή και πλήρης αποτύπωση του συγκροτήματος μπορεί άνετα να οδηγήσει σε μελέτη αδιαμφισβήτητης αποκατάστασης.»
«Γενικά, η κατάσταση των κτιρίων του συγκροτήματος κρίνεται επισκευάσιμη, ενώ υπάρχουν όλα τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία που επιτρέπουν την ασφαλή μορφολογική αποκατάσταση τους»
Τα κτήρια της Α΄Φάσης έχουν προβλήματα κυρίως στις κεραμοσκεπές που αντικαθίστανται εύκολα, ενώ οι λίθινες τοιχοποιίες είναι γενικά σε καλή κατάσταση. «Οι τοιχοποιίες είναι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι μεγάλου πλάτους. Πραγματικά δίνουν έτσι μια αίσθηση ασφάλειας…»
Τα κτήρια της Β΄Φάσης έχουν βλάβες στα στοιχεία του μπετόν (πλάκες και πρόβολοι), αλλά αυτές είναι απολύτως αντιστρέψιμες με τα σύγχρονα μέσα που διατίθενται: πλάκες και πρόβολοι αποκαθίστανται πολύ εύκολα, χωρίς καταπόνηση του υπόλοιπου κτηρίου, ώστε η αποκατάσταση να είναι απολύτως θεμιτή με τα μέτρα των αρχών των αναστηλώσεων. Αυτό διαπιστώνεται και από αρχιτέκτονες και από στατικούς. (είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ.Καρύδη, πολ.μηχανικού και τ. καθηγητή ΕΜΠ στην πρόσφατη συζήτηση στο ΚΣΝΜ «διότι οι πλάκες θα μπορούσανε πράγματι να αντικατασταθούν κυρίως οι πρόβολοι».
Επιπλέον, μια λεπτομερής αποτύπωση όλων των βλαβών, όπως γίνεται και σε άλλες αποκαταστάσεις, θα αποκάλυπτε ίσως και άλλες δυνατότητες ενισχύσεων .
Η δε Επιτροπή του αρθρου 41 του Ν.3028/2002 που συγκροτήθηκε το 2009 ειδικά για να εξετάσει τα στατικά προβλήματα της Δημοτικής Αγοράς , αφού διαπιστώνει στα κτήρια της Β΄Φάσης τις προαναφερθείσες βλάβες , προτείνει «…την καθαίρεση με αδιατάραχτη κοπή και ανακατασκευή των υφισταμένων πλακών, δοκών και προβόλων μετά από έγκριση των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Την διατήρηση της παρούσας λιθοδομής και αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας της …Το υπογράφουν όλα τα μέλη της Επιτροπής, εκ των οποίων η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας Χαλκίδας έχει διαφωνήσει…η οποία έχει κάνει ένα δικό της σημείωμα και προτείνει την κατεδάφιση όλου του νεώτερου» . .
Φίλοι, ας πούμε την αλήθεια για τη δημοτική αγορά όσοι μπορούμε, και ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το μοιραίο τέλος της!
Μαριάννα Ράνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου