Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση «προετοιμάζουν» τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν με τη σειρά τους τις νέες αντικειμενικές αξίες και την επέκτασή τους σε περιοχές που μέχρι σήμερα παρέμεναν «ορφανές» και οι φορολογούμενοι τελευταίοι, όπως πάντα, περιμένουν με αγωνία να διαπιστώσουν πόσο θα τους κοστίσει ο λογαριασμός από το κυβερνητικό άνοιγμα του φακέλου των ακινήτων.
Ο νέος ενιαίος φόρος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, θα καταργεί όλους αυτούς που σήμερα βαρύνουν τα ακίνητα (τέλος ηλεκτροδότησης, ΦΑΠ, ΤΑΠ κ.λπ.) και θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά ανεξάρτητα αν αυτό ιδιοχρησιμοποιείται ή αποφέρει εισόδημα. Θα αφορά ακόμη και στα γραφεία, στα καταστήματα, στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις ακόμη και εάν σε αυτές έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Θα επιβάλλεται δε χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο και με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο, θα ξεκινά από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας με 33 συντελεστές και ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, παλαιότητα, όροφος, αριθμός των προσόψεων, εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ.) μπορεί να φθάνει τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα. Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης. Θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα - φιλέτα.
Για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λπ.) θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα. Θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται.
Με βάση την πρόταση αυτή ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογουμένους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μία κατοικία λόγω εφαρμογής χαμηλότερων συντελεστών από το ΕΕΤΗΔΕ και διευρυμένων κριτηρίων. Αντίθετα σημαντικές επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα πέραν του ενός που βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός σχεδίου. Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα παραδοθεί- εκτός απροόπτου- στα χέρια των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα, αν και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν πολλά "κενά" που θα πρέπει να συμπληρωθούν στη τελευταία σύσκεψη της διακομματικής υπό τον Γ. Στουρνάρα και έχουν να κάνουν με το πώς θα διαφοροποιείται ο Φόρος αναλόγως των χαρακτηριστικών των ακινήτων καθώς και με το πώς θα αποφευχθούν οι αδικίες στην αντιμετώπιση των εκτός σχεδίου ακινήτων που μπορεί να έχουν όμοια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές.
Η κλιμάκωση για τις μη καλλιεργούμενες εκτάσεις θα είναι 15, 30 και 40 ευρώ- αν και εξετάζονται χαμηλότεροι συντελεστές 20 και 30 ευρώ- αναλόγως του εάν το αγροτεμάχιο βρίσκεται σε μειονεκτική, ορεινή ή πεδινή περιοχή. Επιπλέον θα μελετώνται ειδικοί συντελεστές για τα παραθαλάσσια εκτός σχεδίου οικόπεδα, ενώ είναι υπό εξέταση ή ειδικοί συντελεστές με βάση γεωγραφικά κριτήρια ή ειδικοί συντελεστές με βάση τις Τιμές Ζώνης των όμορων περιοχών για να μην επιβαρυνθούν με τον ίδιο τρόπο παραθαλάσσια αγροτεμάχια σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται τουριστικές.
Το δεύτερο που θα ζητήσει η Τρόικα είναι το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γ. Στουρνάρας θα πάρει τις σχετικές εισηγήσεις από τις ειδικές Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να πάρει και τις πρώτες εισηγήσεις για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε κάποιες περιοχές. Η εν λόγω αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, εξελίσσεται, πάντως, σε γρίφο για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει να μειώσει τις τιμές ζώνης εκεί όπου οι εμπορικές τιμές βρίσκονται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, επιδιώκοντας παράλληλα να μην αυξήσει τις αντικειμενικές εκεί όπου απέχουν ακόμα από τις εμπορικές, χωρίς όμως να έχει και δημοσιονομικές απώλειες. Ενδεικτικά, στη Πεντέλη οι τιμές ζώνης είναι έως και 1,85% υψηλότερες από τις εμπορικές, στο Διόνυσο έως και 11,6%, στο Βόλο έως και 20%. Αντιθέτως, στο Καματερό οι τιμές ζώνης είναι έως και 50% χαμηλότερες από τις εμπορικές, στο Γέρακα έως και 42,6%, στη Σητεία έως και 17,6%.
Το τρίτο που θα ζητήσει η Τρόικα είναι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να "ξυπνήσει" η κτηματαγορά. Πέρα από το υψηλό φορολογικό κόστος στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που υπολογίζεται από το ΔΝΤ στο 20% της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση του Ταμείου ότι λειτουργεί αρνητικά για τη κτηματαγορά τόσο το "πάγωμα" των πλειστηριασμών όσο και το ότι η τιμή εκκίνησης στους πλειστηριασμούς είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου και όχι χαμηλότερη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου