Μεγάλες απώλειες θα έχουν στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά και μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλότερες αποδοχές.
Η εφαρμογή της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές από 22% έως και 42% θα γίνει στα εισοδήματα του 2013 τα οποία θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2014, η μηνιαία παρακράτηση φόρου όμως θα αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή των αποδοχών του Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις αποδοχών, έως 28 ευρώ τον μήνα για ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000-10.000 ευρώ.
Μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης είναι οι οικογενειάρχες. Η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν είναι επί της ουσίας ο ίδιος, ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος έχει ένα, κανένα ή πέντε παιδιά, και την «αδικία» έρχεται να εξομαλύνει η καταβολή δύο επιδομάτων, τα οποία όμως θα αρχίσουν να εισπράττονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Η Εφορία, από την άλλη, θα παρακρατά το ένα δέκατο τέταρτο του ετήσιου φόρου που αναλογεί (με μείωση κατά 1,5%) κάθε μήνα, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις των αποδοχών που θα παίρνουν στο χέρι κάθε μήνα οι συγκεκριμένοι μισθωτοί.
Ένα παράδειγμα. Ας δούμε ένα παράδειγμα μισθωτού με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ. Ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα του 2012 είναι 300 ευρώ, αλλά κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 ο φόρος αυξάνεται σε 540 ευρώ, όπως ακριβώς και για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά. Το πρακτικό αποτέλεσμα σε επίπεδο παρακράτησης είναι από τον Ιανουάριο του 2013 να αφαιρείται από τον μισθό του, προκειμένου να αποδοθεί στην Εφορία, ποσό 28 ευρώ έναντι 21,1 ευρώ σήμερα και οι μηνιαίες αποδοχές του να μειωθούν κατά 16,9 ευρώ.
Οι απώλειες στον μηνιαίο μισθό για μισθωτούς με ένα παιδί ξεκινούν από το επίπεδο ετήσιων μεικτών αποδοχών ύψους 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και άνω, και για μισθωτούς με τρία παιδιά από ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και άνω.
Μάλιστα, όσο περισσότερα παιδιά έχει ο φορολογούμενος, τόσο μεγαλύτερη είναι η μηνιαία επιβάρυνση. Ετσι, μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ και ένα παιδί θα χάσει 12 ευρώ τον μήνα, αν έχει δύο παιδιά χάνει 26 ευρώ τον μήνα, και αν έχει τρία παιδιά και το ίδιο εισόδημα χάνει 46,4 ευρώ τον μήνα. Ο μισθωτός χωρίς παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ έχει, από την άλλη πλευρά, όφελος 2,8 ευρώ τον μήνα.
Τα επιδόματα. Τις στρεβλώσεις αυτές του Φορολογικού επιχείρησε να διορθώσει το υπουργείο Οικονομικών με τη χορήγηση δύο επιδομάτων (μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί από το πρώτο και ετήσιο 500 ευρώ για κάθε παιδί για όσους έχουν περισσότερα από τρία τέκνα). Τα επιδόματα αυτά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, θα χορηγηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, όπως θα προκύψουν από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2013, η υποβολή των οποίων θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.
Ετσι, ενώ οι επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά θα αρχίσουν να τρέχουν από τις αρχές του έτους, το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά τον Ιούλιο.
Μικρές αυξήσεις για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
Στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, με ετήσιο εισόδημα της τάξεως των 9.000 - 10.000 ευρώ, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν κατά την πληρωμή του Ιανουαρίου μικρές αυξήσεις αποδοχών, έως 28 ευρώ τον μήνα
Οι οικογενειάρχες είναι οι μεγάλοι χαμένοι στο μέτωπο της μηνιαίας παρακράτησης, καθώς η κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου των 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και των 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο φέρνει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι απώλειες στον μηνιαίο μισθό για μισθωτούς με ένα παιδί αρχίζουν από το ετήσιο εισόδημα των 8.000 ευρώ, για μισθωτούς με δύο παιδιά από τα 12.000 ευρώ και για μισθωτούς με τρία παιδιά από τα 10.000 ευρώ.
εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου