Πολιτικοί, δικαστές με εξοχικά στη Χαλκιδική
Του Σταυρου Tζιμα
Του Σταυρου Tζιμα
O υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος. Η προφητεία του, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ότι δεν θα είναι μακριά η μέρα που οι Ρώσοι «θα πλένουν τις μπότες τους στις θερμές θάλασσες», δείχνει να επιβεβαιώνεται. Οχι, ευτυχώς, διά των όπλων, με την επανασύσταση της τσαρικής αυτοκρατορίας -από τη Μεσόγειο ώς τον Ινδικό, όπως την ονειρευόταν ο επίδοξος και ολίγον γραφικός «Τσάρος» - αλλά μέσω της... τουριστικής ροής.
Ο επιχειρηματίας κ. Σεργκέι Φεντόροφ, μέλος του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας και πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού σε πυρηνικό υποβρύχιο, είναι ήδη κομμάτι της. Ο κ. Φεντόρoφ διαθέτει πολυτελή εξοχική κατοικία στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Και βέβαια δεν είναι ο μόνος. Απέναντί του, στο δεύτερο πόδι, αυτό της Σιθωνίας, με θέα τον Αθω, μια έπαυλη χτισμένη σε πευκόφυτη πλαγιά επτά στρεμμάτων, φέρεται να ανήκει στον γενικό εισαγγελέα και ισχυρότερο, μετά τον Πούτιν, άνδρα της Ρωσίας, τον κ. Γιούρι Τσάικα.
Ολο και περισσότεροι ευκατάστατοι Ρώσοι αποκτούν εξοχικά στη Χαλκιδική, ενώ ρωσικές εταιρείες αγοράζουν ξενοδοχεία και επενδύουν σε γη. Ακριβής εικόνα για τις ρωσικές επενδύσεις στη Χαλκιδική δεν υπάρχει.
Ομως, οι Ρώσοι φέρεται να έχουν αγοράσει ήδη μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ποτίδαια, μια άλλη στα Ψακούδια, εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την αγορά μεγάλου ξενοδοχείου στη Γερακινή, ενώ χτίζουν σε συνεργασία με ελληνική εταιρεία ξενοδοχειακή μονάδα εξακοσίων κλινών στο Παλιούρι.
Ρωσική εταιρεία ενεπλάκη επίσης στην υπόθεση της αγοραπωλησίας έκτασης 42.000 στρεμμάτων στη Σιθωνία, με σκοπό να ανεγείρει πεντάστερο ξενοδοχείο, ενώ επιχείρηση ρωσικών συμφερόντων ελέγχει το σύνολο σχεδόν των ταχύτατα διογκούμενων τουριστικών ροών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
«Συνήθως κυνηγούν ευκαιρίες και ψάχνουν να αγοράσουν με τιμές κάτω του 30% της αξίας. Επενδύουν σε γη, πολυτελείς εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία. Μέχρι τώρα έχουν αγοράσει οχτώ έως δέκα ξενοδοχεία» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με την οποία η Ρωσία να έχει τέτοια σχέση όπως με την Ελλάδα», δήλωσε σε πρόσφατο ελληνορωσικό οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, κ. Τερέντι Μεσχεριάκοφ. Γι’ αυτό και τοποθετούν κεφάλαια σε ακίνητα, παντού και όχι μόνο στη Χαλκιδική.
Ενδιαφέρον υπάρχει και για την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Πάτμο. Ρωσικά κεφάλαια αγόρασαν τον ΠΑΟΚ, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αγορά του ΟΣΕ, ενώ στους εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους κυκλοφορούν φήμες ότι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι σε ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση κάποιου λιμανιού στη Βόρεια Ελλάδα, με πρώτο της Θεσσαλονίκης, καθώς θα απαλλάσσονταν από τον βραχνά της διέλευσης των Δαρδανελλίων στη μεταφορά χύδην φορτίων για την οποία τώρα πληρώνουν πανάκριβα τους Τούρκους.
Ομως, μπορεί οι Ρώσοι να έχουν τα σκήπτρα σε επενδύσεις και τουρισμό, στο αποκαλούμενο «μαργαριτάρι του Βόρειου Αιγαίου», όμως και οι άλλοι Βαλκάνιοι δεν πάνε πίσω σε αγορές κατοικιών, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και βεβαίως σε ροές τουριστών στη Χαλκιδική.
Ο σημερινός πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, για παράδειγμα, έχει εξοχικό στην Ουρανούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπουτσκόφκι στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, Σέρβοι και Αλβανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όχι μόνο στη Σιθωνία και στην Κασσάνδρα.
«Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι ο τουρισμός και η οικονομία μας γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα θα ζήσουν από τους Βαλκάνιους», καταλήγει ο ίδιος ξενοδόχος.
kathimerini.gr
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου