Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

6 Ιουλ 2012

Δώρο 2 εκατ. ευρώ στους υπαλλήλους της Βουλής!


Εκλογικό δώρο-πρόκληση συνολικού ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ πρόλαβε και υπέγραψε μέσα στις 24 ώρες της ενεργούς προεδρικής του θητείας στη Βουλή ο Βύρων Πολύδωρας.


Ο πρώην πρόεδρος του Σώματος ανταποκρίθηκε στις πιέσεις του συλλόγου των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου και έκανε πράξη το αίτημά τους να λάβουν -μειωμένο- το λεγόμενο «μετεκλογικό επίδομα», το οποίο ωστόσο δεν δικαιούνται βάσει του εσωτερικού κανονισμού ή του μισθολογίου τους, αλλά βάσει εθιμικού δικαίου που ξεκίνησε επί προεδρίας της Αννας Μπενάκη-Ψαρούδα.
 

Το συγκεκριμένο εθιμικό δώρο-πρόκληση για την εποχή που ζει η χώρα, το οποίο υπογράφηκε για να δοθεί στους υπαλλήλους αλλά και στους αστυνομικούς που υπηρετούν στη Βουλή, ήταν 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο της Βουλής και 300 ευρώ για κάθε ένστολο που υπηρετεί στο Κοινοβούλιο.
 
Ωστόσο, την πρόθεσή του να ακυρώσει την απόφαση Πολύδωρα και να μη δοθεί το συγκεκριμένο επίδομα στους υπαλλήλους της Βουλής διατύπωσε ο νέος πρόεδρος του Σώματος Ευ. Μεϊμαράκης, αφού ενημερώθηκε για το θέμα.

Απαντώντας στη δήλωση Μεϊμαράκη, ο Β. Πολύδωρας είπε ότι «αν ο νέος πρόεδρος δεν συμφωνεί με την απόφασή μου, τότε ας την ακυρώσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Με τον κ. Μεϊμαράκη επικοινώνησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ζητώντας του να βρει τρόπο να κόψει το επίδομα προς τους υπαλλήλους της Βουλής, αφού, όπως του είπε χαρακτηριστικά, «σε περίοδο περικοπών αυτό αποτελεί πρόκληση για τους Ελληνες πολίτες».

Σύμφωνα τώρα με το εθιμικό αυτό δίκαιο, κάθε υπάλληλος της Βουλής λάμβανε 2.000 ευρώ για κάθε εκλογική αναμέτρηση. Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων της Βουλής, μετά τις πρώτες εκλογές της 6ης Μαΐου, κατά την πρώτη συνάντησή τους με τον νέο πρόεδρο του Σώματος έβαλαν στο τραπέζι το εκλογικό επίδομα και συγκεκριμένα φέρονται να ζήτησαν τα 2.000 ευρώ συν άλλα δύο αν επαναλαμβάνονταν οι εκλογές, όπως και έγινε.

Ο Βύρων Πολύδωρας φέρεται να τους είπε ότι δεν μπορώ να σας δώσω αυτά τα χρήματα, παρά μόνο 1.000 και για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και οι υπάλληλοι συμφώνησαν.

Η δε Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, που ήταν η πρώτη που έδωσε το συγκεκριμένο επίδομα, στηρίχθηκε στο σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αμείβονται έξτρα για τις εκλογές οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Εσωτερικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να μην αμείβεται αντίστοιχα το βασικό πολιτικό προσωπικό της χώρας που είναι οι υπάλληλοι της Βουλής.
 
Η διαφορά
Με τη μόνη διαφορά ότι αφενός τότε υπήρχαν άλλα οικονομικά δεδομένα από τα σημερινά, αλλά κυρίως οι υπάλληλοι των εμπλεκομένων στις εκλογές υπουργείων δουλεύουν για τις εκλογές και δεν το λαμβάνουν όλοι.
Στην περίπτωση των υπαλλήλων της Βουλής, όχι μόνο δεν ισχύει το ίδιο, αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού η Βουλή κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι κλειστή και λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Γι' αυτό και το επίδομα δεν λέγεται εκλογικό, αλλά μετεκλογικό και αφορά την... υποδοχή των νέων βουλευτών.
 
Αυτό αφορά επί της ουσίας τη δουλειά που γίνεται από κάποιους υπαλλήλους της Βουλής που εκδίδουν κάρτες στους νέους βουλευτές, αλλά και συντάσσουν τους φακέλους με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των βουλευτών. Και το σημαντικό είναι ότι αυτή η δουλειά αφορά ελάχιστους υπαλλήλους της Βουλής και σίγουρα όχι το σύνολο, ώστε να πάρουν το συγκεκριμένο επίδομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου