Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Μαΐ 2012

Φίλοι της Ονειροπαγίδας προτείνουν βιβλία!!

Ραλλία Αδαμίδου


Δεν ντρέπομαι πια

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου

Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος

Εκδόσεις: Ψυχογιός 2012

Το νέο βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου «Δεν ντρέπομαι πια» πραγματεύεται τον αυτισμό. Πώς συμπεριφέρονται άραγε τα παιδιά με αυτισμό; Πόσοι από μας γνωρίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα παιδιά;
Άναρθρες κραυγές και ρυθμικό χτύπημα των χεριών είναι δυο συνηθισμένες αντιδράσεις του ήρωά μας , του συμπαθέστατου Κέκου.
Ο Κέκος μεγαλώνει σε μια οικογένεια γεμάτη αγάπη. Σε στιγμές κρίσης, ένα χάδι ή μια ζεστή αγκαλιά είναι αρκετά για να τον κάνουν να ηρεμήσει.

Οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια δύσκολες, ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλα αδέρφια. Πόσο εύκολο είναι ένα μικρό παιδί, ο Φώτης, να καταλάβει ότι πρέπει οι γονείς του να δείχνουν στο μικρότερο αδερφό του περισσότερη προσοχή;
Πρέπει να ωριμάσει γρήγορα. Να μάθει κι αυτός. Δεν τον κοιτάζει στα μάτια, δεν του αλλάζει τη σειρά στα παιχνίδια γιατί αυτά τον ενοχλούν.
Όταν όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα σπίτι με κλειστές πόρτες και παράθυρα, δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν τον βλέπει κανείς. Όταν όμως βρίσκεται έξω, ο Φώτης ντρέπεται. Δεν θέλει να τον δουν μαζί. Κι έτσι κάνει ένα λάθος. Ένα στιγμιαίο λάθος. Τον αφήνει για λίγο από το χέρι…
Ο αδερφός του θα κινδυνέψει!
Αν και μικρός σε ηλικία, κάνει την υπέρβαση και ξεπερνάει τις ντροπές του, βγάζοντας στην επιφάνεια τα καλά στοιχεία του αδερφού του. Χαρίσματα που πολλοί , δυστυχώς, δεν γνωρίζουν.
Η λύτρωση έρχεται για το Φώτη, αφού αυτός είναι που ανακαλύπτει τον αδερφό του και τον σώζει…
Σε μια εποχή που οι περιπτώσεις αυτισμού όλο και μεγαλώνουν, λίγοι είναι οι συγγραφείς που τολμούν να ακουμπήσουν αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Λόγω και προσωπικού βιώματος στο ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον, η συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει τους αναγνώστες της .
Μας κάνει όχι μόνο να μην λυπηθούμε τον αυτιστικό ήρωά της αλλά να τον καταλάβουμε και να τον αγαπήσουμε.
Εξαιρετική η εικονογράφηση του βιβλίου από τον Χρήστο Δήμο, που με την ευαισθησία και την εμπειρία που τον διακρίνουν, παρουσιάζει έναν ήρωα που δεν ξεχωρίζει εξωτερικά ότι είναι αυτιστικός. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια!
Tα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού χρειάζονται συστηματική ενασχόληση και μόνιμη συνεργασία με ειδικούς που γνωρίζουν τον αυτισμό. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν(οικογένεια, περίγυρος κτλ) δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν με την σταθερή συμπεριφορά, παρουσία και αγάπη τους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την πώληση κάθε αντιτύπου του βιβλίου, η συγγραφέας διαθέτει 0,50 ευρώ στο Ειδικό Σχολείο Κιλκίς.
Κλείνω την παρουσίαση με την υπέροχη αφιέρωση της Έλενας στην αρχή του βιβλίου:
«Σε όλα τα παιδιά που ζουν και αναπνέουν πάνω στον πλανήτη με το δικό τους μοναδικό ρυθμό».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και τον εικονογράφο:

Έλενα Αρτζανίδου
Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δ. Γερμανία. Τα χρόνια του παιχνιδιού και της ανεμελιάς τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη-Μακεδονία. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της "Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια" και "Κόκκινα χρυσά παπούτσια" διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004.

Χρήστος Δήμος
Ο Χρήστος Δήμος μεγάλωσε παίζοντας σ' ένα χωριό των Ιωαννίνων που το λένε Κουτσελιό. Από μικρό παιδί του άρεσε να ζωγραφίζει. Αυτή η αγάπη του για το σχέδιο τον οδήγησε μεγαλώνοντας στην Αθήνα, να προσπαθεί ν' ανακαλύψει τον κόσμο της εικόνας. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με την τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Το μεγάλο του όνειρο όμως ήταν να κάνει παιδική εικονογράφηση, έτσι επιστρέφοντας από το Λονδίνο εγκατέλειψε το κινούμενο σχέδιο και αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει 90 τίτλους βιβλίων. Επίσης έχει εικονογραφήσει το βιβλίο Γλώσσα Γ’ Δημοτικού "Τα απίθανα μολύβια". Το 2005 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο που έχει γράψει και εικονογραφήσει, "Ο Ντομάτας Πατατιάς". Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδος, του κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Αισώπου.

1 σχόλιο:

  1. Κ. Αδαμίδου, σας ευχαριστώ για την βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου μου,εύχομαι να γίνει η αιτία,όπως και όσα άλλα βιβλία, λίγα δυστυχώς, υπάρχουν,και πολλοί να γνωρίσουν και να μάθουν για το φάσμα αυτισμού που δυστυχώς αυξάνεται παγκόσμια.Όταν γνωρίζεις μπορείς να βοηθήσεις δίχως λύπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή