Επικοινωνήστε μαζί μας στο email: oneiropagida2012@gmail.com

2 Μαρ 2015

Διεξαγωγή σεμιναρίου του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στην Αθήνα στις 26 & 27 Φεβρουαρίου 2015 το Σεμινάριο (διημερίδα), που διοργάνωσε το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας κ Θρησκευμάτων. Το σεμινάριο απευθυνότανε σε εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, διεξήχθη δε στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Θερβάντες και στις αίθουσες του Εβραϊκού Μουσείου, με εμφανή και μη μέσα διακριτικής αστυνομικής παρουσίας. Το παρακολούθησαν δε περίπου 70 εκπαιδευτικοί. Το Θέμα αυτού ήταν ‘’ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’ και περιελάμβανε πλήθος παρουσιάσεων από καταξιωμένους επιστήμονες καθώς και συνεργατικές ασκήσεις ως ακολούθως :


Πέμπτη : 26 / 02/ 2015
1. Αναστασία Λουδάρου: «Στα Ίχνη της Εβραϊκής Παρουσίας στην Ελλάδα: Ιστορικά και Αρχαιολογικά Τεκμήρια της Μακραίωνης Ιστορίας των Ελλήνων Εβραίων».
2. Ιάσονας Χανδρινός: «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941¬ - 44».
3. Μαρία Καβάλα: «Ιστορική Προσέγγιση των Γενοκτονιών και των Μαζικών Εγκλημάτων του 20ού αιώνα».
Στη συνέχεια έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο « Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» και ακολούθησε συζήτηση και αναλύσεις. Μετά από αυτό έγινε η παρουσίαση της πρόσφατης του έκδοσης του Ε.Μ.Ε. «Αντιμέτωπη με το Ολοκαύτωμα. Η Λίζα Πίνχας διηγείται». Ένα βιβλίο με πολύ σκληρές αλλά και ανθρώπινες περιγραφές από μια που διασώθηκε από τα Στρατόπεδα εξόντωσης.

Παρασκευή : 27 / 02 / 2015
1. Δημήτρης Ψαρράς: «Ρατσισμός και Αντισημιτισμός Χθες και Σήμερα».
2. Οντέτ Βαρών- Βασάρ: «Έλληνες Εβραίοι στην Κατοχή: Ιστορία και Μνήμη».
3. Άρτεμις Αλκαλάη: «Έλληνες Εβραίοι Επιζώντες του Ολοκαυτώματος». Μια εικαστική, φωτογραφική προσέγγιση.
4. Νίνα Αλκαλάη: Προτάσεις για μια Βιωματική Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος μέσω της Τέχνης (εργαστήριο).

5. Ελένη Μπεζέ: «Η Συμβολή της Προφορικής και της Τοπικής Ιστορίας στη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος» (εργαστήριο).
6. Οριέττα Τρέβεζα - Σούση: «Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Μουσειοσκευές του Ε.Μ.Ε. για το Ολοκαύτωμα» (εργαστήριο).

Από την Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευβοίας το σεμινάριο παρακολούθησαν, ο Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας κ΄ Καπεντζώνης Ανδρέας ( Καθηγητής Φυσικής Αγωγής), ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Δ/θμιας Εκπαίδευσης κ Κατσάνος Ιωάννης ( Φιλόλογος ) και η κ΄ Χρυσανθοπούλου Κλειώ ( Φιλόλογος ) του Γυμνασίου Αυλωναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου